„Zajlik
A lényeg

Gubás Gabi: Olyan volt Dobrevet alakítani az Elk*rtukban, mint Meryl Streepnek eljátszani Thatchert

29/10/2021 15:12

| Szerző: Klubrádió

„Klára szerepe az én pályámon talán egy kicsit olyan, mint amikor Meryl Streep eljátszhatta a Vaslady, Margaret Thatcher szerepét, vagy gondoljunk csak A Koronában az Erzsébet királynőt játszó Olivia Colmanre vagy a Coco Chanelt alakító Marion Cotillard-ra” – nyilatkozta az Indexnek Gubás Gabi, aki az Elk*rtukban alakította Dobrev Klárát.

A színésznő azt is mondta, soha semmi köze nem volt a politikához, nem követte szorosan az eseményeket, illetve nem folyt bele „semmiféle politikához kapcsolható dologba”, emiatt „abszolút objektíven, előítéletek nélkül” tudta megformálni ezt a szerepet, amiben „az emberi oldalt, a motivációt” igyekezett megfogni.

Úgy fogalmazott: az a mondat, amikor a filmbéli Dobrev Klára közli, hogy „járulékos veszteség, ha az ártatlanul arra járó emberek is veszélybe kerülnek, miután a rendőrök lecsapnak a tüntetőkre”, egy „nagyon kemény mondat”, amit szerinte „csak katatón állapotban képes kimondani egy ember, ha nem egy velejéig romlott és gonosz emberről van szó”. Úgy gondolja, az az ember, akit ő személyesít meg, „nem ilyen”.

 
Az Elk*rtuk film plakátja
 

A kérdésre, hogy mennyire kísérte figyelemmel a 2006-os eseményeket, Gubás azt válaszolta: „2006-ban épp a magánéleti válságomból való újraépítkezéssel voltam elfoglalva, azzal törődtem, hogy befelé figyeljek, és kevésbé foglalkoztam a társadalmunkat érő traumával”.

Egyébként színészként a „történetmesélés” a feladata, „nem az ítélkezés”, azt inkább „szűrje le a néző”.

Dobrev Klára filmbéli szerepénél a közmédia a jelek szerint túl komolyan vette az Elk*rtuk narratíváját. A Kossuth rádió műsorvezetője ugyanis a Jó napot, Magyarország! című műsorban azt állította, maga Dobrev Klára döntött 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről. Erre reagálva a DK pert helyezett kilátásba.

(via 444 , kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)