„Támogassa
A lényeg

Gulyás a kormányinfón: Jogsértés, hogy kikerült a Borshoz Magyar Péter kórházi adatlapja

9/05/2024 12:25

| Szerző: Klubrádió

A szóvivő ott lesz Hszi Csin-Ping vacsoráján.

A NATO bevonulása és részvétele helyett „azt szorgalmazzuk, hogy a NATO is” a béketárgyalásokra fókuszáljon. „Mi azon vagyunk, hogy a NATO semmiféleképpen ne avatkozzon bele ebbe a konfliktusba” – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Ha mégis be kell avatkozni, Magyarország arra fog fókuszálni, hogy kimaradhasson belőle – tette hozzá.

Hszin Csin-ping látogatásáról azt mondta:  A kínai elnök az EU két fővárosába látogat el, Párizsba és Budapestre, Gulyás szerint ez mutatja Magyarország növekvő súlyát a világpolitikában. 

Az inflációról szólva úgy fogalmazott: valóra vált az úgynevezett „háborús infláció” szarvának letörése, de ez még jobb lenne, ha végre le lehetne zárni az orosz–ukrán háborút. Gulyás hozzátette, az Európai Unió „éllovasai vagyunk” az infláció leküzdésében, de 2024-ben a 2,5 százalékos GPD-növekedés a jelenlegi háborús körülmények között is reális.

Később ("kérdésre" válaszolva) azt mondta: „A baloldalnak az lett a szokása, hogy külföldi támogatásokért ácsingózik”. a maga részéről aggódik az EU-ért, mert ott a „jogállamiságban már nincs jog”. Beszélt emellett a gender-kérdésekről, szerinte jól mutatja, hogy mekkora baj van Brüsszelben, ha a férfiak is szülhetnek. 

 
Gulyás Gergely
Fotó: Soós Lajos / MTI
 

Gulyást ezután több egybegyűlt kormánylap is Magyar Péterről kérdezte, válaszaiból megtudhattuk például, hogy Magyar a kisebbségi komplexusa okán támadja Kocsis Mátét. Aztán az ATV-nek megígért, hogy Kína nem vesz részt Paks II-ben. Tudatta: nem lát esélyt, hogy még az EP-választások előtt legyen Orbán-Zelenszkij találkozó. Elmondta, hogy ő finoman fogalmazott, amikor „poloska Péternek” nevezte Magyar Pétert, hogy mai is igennel szavazna az EU-csatlakozásra, és hogy a kormány 4,5 százalékos célja  szerinte a mostani adatok alapján reális és elérhető. Elárulta: Hszi Csin-pinggel ebédel és vacsorázik, és hogy az első 3-4 hónap adatai alapján nem kell beavatkozni az idei költségvetésbe, de ezt az első félév végén fogják csak látni.

Szerinte Magyar Péterrel „a baloldalon belüli roncsderbi zajlik”, az viszont jogsértés, hogy kikerült Magyar Péter egészségügyi kórházi adatlapja a Borshoz korábban. Gulyás a 24.hu kérdésére elmondta, hogy Magyarországon csak a magyar rendőrök intézkedhetnek. Szerinte minden állami vezető hoz magával biztonsági embereket, „de az ki van zárva, hogy ők igazoltassanak az utcákon”. Szerinte az állam jól jár a Mészáros-féle vagyonkezelő alapítványokkal, és a bíróság döntésének megfelelően végre kell hajtani a gödi Samsung-gyár működésének felfüggesztését.