„Zajlik
A lényeg

Hadházy: Az AMLA még nem oldja meg a korrupciót, de jó ötlet

12/03/2024 08:31

| Szerző: Klubrádió/Horváth Ádám

Új európai uniós szabályozás vethet véget a NER által magántőkealapokba rejtett állami pénzek átjátszásának. Jövőre indul a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen létrehozott uniós hivatal, amely többek között a NER köreiben népszerű magántőkealapok 15%-nál nagyobb tulajdonosait is vizsgálni fogja. Horváth Ádám összeállítása.

2024. március 12. A lényeg - 24.03.12. AMLA Horváth Ádám összeállítása
02:25
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Európai Uniót már nemcsak az adóbevételek kiesése, hanem a biztonsági kockázatok is zavarják, feállítják a pénzmosás elleni hivatalt (AMLA).

2022 év végéig közel 2700 milliárd forintot helyeztek el magyarországi magántőkealapokban a tulajdonosok. Ezzel a gyakorlattal hatalmas állami vagyont lehetett átjátszani a NER kegyeltjeinek, miközben az igazi tulajdonosokat nem fedték fel. Az új uniós szabályozás ezen változtatna úgy, hogy a magántőkealapok tulajdonosi szerkezetéről 10 évre visszamenőleg kell adatot szolgáltatni egy hivatal számára, amely jövőre kezdi meg működés frakfurti székhellyel. Az adatbázis pedig nemcsak a hatóság, hanem az újságírók, illetve civil szervezetek számára is elérhető lesz. Emellett pedig bekerülnek a 200 ezer eurónál drágább luxusjárművek, jachtok, magánrepülőgépek is.

Zeisler Judit, a Transparency International projektmenedzsere a Klubrádiónak azt mondta, a tagországok eddig rugalmasan kezelték a korábbi jogszabályt, ezért szükséges volt, hogy átláthatóbb legyen.

A magyar szabályozás miatt viszont a magántőkealapok nem tudják bemutatni a tulajdonosaikat, így külföldön sem tudják igazolni, hogy nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot. Múlt héten a spanyol közlekedési miniszter azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek, hogy elutasítsák a magyar ajánlatot a spanyol Talgo vonatgyár megvásárlására – sajtóhírek szerint azért, mert az ajánlat mögött Orbán Viktor, és a magyar állam, vagy orosz érdekek állnak.

Hadházy Ákos, a magyarországi korrupciók elleni küzdelméről ismert országgyűlési képviselő a Klubrádiónak elmondta, egy ilyen szabályozás még nem jelenti azt, hogy egyből felszámolják a korrupciót, de támogatja a tervet.