„Klubrádió

Hetvenezer ember TAJ-száma szűnhet meg

3/02/2021 10:56

| Szerző: Klubrádió

Egy február 12-én életbe lépő új szabály miatt azoknak, akik hat hónapja nem fizették be a a társadalombiztosítási járulékaikat, megszűnik a TAJ-számuk. Eddig fizethetik be következmények nélkül elmaradásaikat az érintettek.

Több mint hetvenezer embernek kell a következő napokban külön is figyelnie a társadalombiztosítási járulékaira – írja a Telex.

A portál Izer Norbert adóügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjúját szemléjében azt írta: azok érintettek, akik fél éve nem fizették be a tételes járulékot, ezért egy új szabály miatt február közepén érvénytelenné válik a TAJ-számuk, így nem jár majd nekik ingyenes állami egészségügyi ellátás.

Izer Norbert elmondta: február 12-én fontos változás lép életbe. Ennek lényege, hogy ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a TAJ-száma.

Fotó: Vajda János / MTI
 

Ez annyit jelent, hogy az érintett ezután nem veheti igénybe ingyenesen az állami egészségügyi szolgáltatást, fizetnie kell érte. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén nyolcezer forint. Jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel.

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy a NAV tavaly október óta tájékoztató kampányt folytat, havonta hívják fel levélben a nem fizetők figyelmét a lehetséges következményekre. A napokban küldték ki a negyedik felhívólevelét, amely az aktuális tartozás és a fizetési lehetőségek mellett azt is tartalmazta, milyen könnyítéseket lehet igénybe venni.

„Február 12-ig még van idő, addig bárki leróhatja elmaradását vagy annak legalább egy részét, vagy jelezheti, hogy rossz anyagi helyzetben van. Ezzel pedig elkerülhető a TAJ-szám érvénytelenítése” – mondta Izer Norbert.

„Bizonyos társadalmi csoportoknál ugyanakkor a kérdés fel sem merülhet. A törvény ingyenes állami egészségügyi ellátást garantál többek között a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a hajléktalanoknak, a közmunkásoknak, a munkanélkülieknek, a szociális ellátásra jogosultaknak és a kismamáknak” – tette hozzá.