„Zajlik
A lényeg

Hirtelen "eltűntek" a menekültek, meg is szüntetik a határellenőrzést Orbán szlovák barátai

4/01/2024 06:24

| Szerző: Klubrádió

Szlovákia nem fogja meghosszabbítani január 22-e után az ellenőrzést a magyar határon – jelentette be Sutaj Estok szlovák belügyminiszter a Markíza szlovák kereskedelmi televíziónak nyilatkozva szerdán.

A szlovák belügyminiszter a lépést azzal indokolta, hogy „jelenleg nyugodt és stabil a helyzet” az illegális bevándorlást illetően.   Hozzátette: ha az illegális migráció aktivitása nőni fog, az ellenőrzéseket ismét bevezetik.

Szlovákia október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon. A pozsonyi kormány ezt követően többször meghosszabbította, legutóbb decemberben, amikor arról döntöttek, hogy az ellenőrzés január 22-ig marad érvényben.

Vámosszabadi menekülttábor - Megérkeztek az első menedékk?
 
A menedékkérőknek kialakított befogadóállomás vámosszabadi szélén, közvetlenül a magyar-szlovák határnál.  közelében, MTI Fotó: Krizsán Csaba
 
 

Szeptemberben rengeteg menekült próbált átlépni a magyar-szlovák határon, majd

egyik pillanatról a másikra eltűntek az emberek.

Emiatt sokan arra gyanakodtak, hogy az Orbán-kormány gerjesztette a hullámot, hogy Robert Fico kezére játsszon a választási kampányban. A szlovák politikus győzelme után pedig már nem volt szükség a menekültekre. (TASR, MTI)