„Zajlik
A lényeg

Ismét megemelte az irányadó kamatot az MNB

30/12/2021 11:36

| Szerző: Klubrádió

Folytatódik a jegybank az infláció fékezését célzó kamatemelése, ezzel 3,8-ról 4 százalékra emelkedett az egyhetes betéti tender kamata.

3,8-ról 4 százalékra emelte a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betéti tender kamatát. Ez a mutató azt jelenti, hogy a bankok mekkora kamattal tarthatják a pénzüket egy hétig az MNB-ben, most pedig azért különösen fontos, mert mivel jóval magasabb az alapkamatnál, ez számít a teljes magyar gazdaságban az irányadó kamatnak – írja a hvg.hu.

Sorozatban hetedik alakalommal emelt irányadó kamatot a jegybank. Ezzel az elszállt inflációt próbálja megfékezni a sorozatos kamatemeléssel. Miután novemberben 14 éves rekordszintre nőtt az infláció, az MNB kiadta az előrejelzését arról, hogy 2022-ben 4,7 és 5,1 százalék közötti áremelkedést vár.

A portál azt is hozzátette, hogy a kamatemelést azok nem, vagy csak részben fogják a következő fél évben megérezni, akiknek a lakossági jelzáloghitelében most jönne el a kamatforduló napja, az október végi referenciakamat szerint számított szint fölé nem nőhet a kamat 2022. június 30-ig.