„Zajlik
A lényeg

Jobbik: A kormány távolítsa el a szovjet emlékművet a Szabadság térről

13/09/2023 12:12

| Szerző: Klubrádió

Javaslatot nyújtott be Kövér Lászlónak a Jobbik két képviselője, Brenner Koloman és Lukács László György, amelyben a Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítására szólítják fel a kormányt.

Mint írják az emlékmű eltávolításának kérdése a rendszerváltás óta többször is felvetődött, és mindmáig él az eltávolításának igénye. Megjegyzik továbbá, hogy az emlékmű Budapest egyik legfrekventáltabb területén áll, és szerintük idegen a tér, illetve környékének szellemiségétől”.

 
A Momentum politikusai 2022. október 22-én húsz méter hosszú magyar zászlóval takarták le a Szabadság téri szovjet emlékművet. (fotó: Momentum / Facebook)
 
 

Hozzáteszik: „a lépés aktualitását alátámasztja továbbá az a magyar közvéleményt komolyan foglalkoztató kérdés, hogy a putyini Oroszország központi megrendelésre készült, új történelem tankönyve nyugatról pénzelt fasiszta lázadásnak állítja be az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit.

A párt azt kéri, hogy a kormány kezdeményezzen tárgyalásokat az Oroszországi Föderáció vezetésével az emlékmű eltávolításáról.