„Köszönjük,
A lényeg

Július 8-ig elbírálja az AB Vitézy Dávid panaszát

3/07/2024 10:33

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Amit a választási eredmény miatt nyújtott be.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a múlt héten alkotmányjogi panaszt nyújtott be a június 9-i választási eredmény miatt. Az Alkotmánybíróság a Telexnek  azt írta, hogy az ügy szerepel az Alkotmánybíróság I. öttagú tanácsának július 5-i ülésén,

döntés pedig legkésőbb július 8-ig születhet majd.

Vitézy eredetileg június 12-én azért fellebbezett a választási eredménnyel szemben, mert szerinte nem volt egységes fővárosi eljárásrend Szentkirályi Alexandra választólapról való lehúzására – erre mutatták be példaként azokat a szavazólapokat, amelyeken vékonyan volt kihúzva a visszalépő fideszes jelölt neve.

 
Vitézy Dávid,
Facebook
 

 

A fellebbezés másik alapja az volt, hogy információik szerint sok érvényes szavazatot nyilváníthattak érvénytelenné, erre részben az is utalt, hogy bizonyos kerületekben jelentősen nagyobb arányban számoltak érvénytelen szavazatokat, mint máshol – ezt igyekezett az NVB tisztázni az érvénytelen szavazatok újraszámlálásával. Az újraszámlálás után alakult ki az eredmény, miszerint Karácsony Gergely 41 szavazattal győzte le ellenfelét. Ezután mindkét fél eredménytelenül fellebbezett – írtuk korábban.

Bármilyen eredmény is születik, az Alkotmánybíróság döntése ellen jogorvoslatnak már nincs helye.