„Támogassa

Június közepétől újra felmondhatnak az egészségügyi dolgozók és a rendőrök

8/06/2021 13:31

| Szerző: Klubrádió

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent módosítás kimondja, hogy hatályát veszti az a két korábbi kormányrendelet, amelyek közül az egyik az egészségügyi, a másik a rendvédelmi dolgozóknak megtiltotta, hogy a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt felmondjanak – írja a Telex. Azért a veszélyhelyzet marad őszig.

Még november végén jelentek meg azok a kormányrendeletek a Magyar Közlönyben, amelyek kimondták, hogy az egészségügyi dolgozók a veszélyhelyzet ideje alatt nem élhetnek a rendes felmondás lehetőségével, emiatt a Független Egészségügyi Szakszervezet a kormányhoz, a TASZ pedig az Alkotmánybírósághoz fordult, most azonban egy friss rendelettel megszüntették a korlátozást – vette észre a Telex.

A hétfői Magyar Közlönyben található, június 15-én hatályba lépő kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy hatályát veszti a felmondási tilalomról szóló korábbi rendelet.

Koronavírus - Szent László Kórház
 
Védőfelszerelést viselő ápolók a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az éjszakai műszakban a fővárosi Szent László Kórházban 2020. április 27-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 
 

Hatályát veszti a rendőrök felmondási tilalma is. Ez kimondta, hogy „a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv hivatásos állományának tagja (...) a hivatásos szolgálati jogviszonyáról nem mondhat le” a veszélyhelyzet ideje alatt. Június 15-től tehát ez a korlátozás is megszűnik. 

A veszélyhelyzet azonban még marad, mert azt a kormánypárti többség meghosszabbította őszig.

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)