„Klubrádió
A lényeg

K-monitor: a választások utánra csúsztatta a kormány a korrupcióellenes tervek teljesítését

18/01/2022 14:18

| Szerző: Klubrádió

Két nappal karácsony előtt, viszonylag észrevétlenül módosította a kormány azt a határozatát, amely a korrupció visszaszorítását célzó lépések 2021-re tervezett időpontjait tartalmazta – vette észre a K-monitor. A nemzeti korrupcióellenes stratégia szinte minden korábban meghatározott lépését az áprilisi választások utánra tolták.

A korrupcióellenes stratégiának van kormányzati honlapja, de a polgárok igazán sokat nem tudhatnak meg belőle: „Bár az elmúlt évekből jó pár dokumentum elérhető, a 2020-2022-es időszak céljainak teljesítésére vonatkozóan semmi információ nincs közzétéve. A honlap »Hírek«️ rovatában 2020-ra négy hír olvasható a kormányzati szervek korrupcióellenes tevékenységéről, 2021-re pedig csak három. A hírek között konkrét eredmények kevéssé, sokkal inkább antikorrupciós képzések és egyeztetések, valamint az állami szervek vezetőinek önfényezése köszön vissza” – közölte a K-monitor. A kormányzati oldalt egyébként 2021 nyara óta nem frissítették.

A nemzeti korrupcióellenes stratégia időpontjainak módosítását magyarázó okokról sincs tájékoztatás, mert a kormányrendeletek esetében ezt indokolni sem kell. (Ez a gyakorlat nagyon kényelmes a kormánynak a költségvetés módosítására is: elfogadtatni ugyan a parlamenttel kell, ám kormányrendelettel már könnyedén módosítható, ahogyan az a 2021-es költségvetéssel 85 alkalommal, a 2022-re elfogadottal már nyolc alkalommal meg is történt – jegyzi meg a Telex.)

Részletezték:

  • 2021 decemberéről 2023 januárjára került át az „automatizált döntéstámogató rendszer kifejlesztése a döntéshozatali folyamatok átláthatóságának és ellenőrizhetőségének javítása, valamint ezáltal az eljárás korrupciómentességének biztosítása érdekében.”
  • 2021 decemberéről 2023 júniusára tolódott az „egységes jogszabályi háttér megteremtésének lehetőségének vizsgálata a közpénzből finanszírozott jelentős beruházások előkészítésére és lebonyolítására, illetve integritási kockázatainak kezelésére”.
  • 2022 júniusa helyett 2023 júniusában lesz csak esedékes a „miniszterek beszámolója a korrupcióellenes intézkedések megvalósításáról.”
  • Van egy pont, amely csak annyit csúszik, hogy az új időponttal is még beférjen az áprilisi választások elé: 2022 márciusáig tolták ki a határidejét annak, hogy létrehozzák „a korrupciós és integritási kockázatokkal fokozottan érintett álláshelyek és munkakörök feltérképezése érdekében kialakítandó online adatgyűjtési felületet, és lebonyolítsák az adatfelmérést az államigazgatási szervek körében”.

Ha tehát valaki követni szeretné a kormány döntéshozatalát, antikorrupciós vállalásait, nem marad más választása, mint hogy feliratkozik a Magyar Közlöny hírlevelére, és minden egyes számot egyesével átbogarász újdonságok után kutatva. A jelenlegi példából okulva, a karácsonyi ünnepek előtt különösen érdemes résen lenni – olvasható a cikkben. A kormány egyébként 2020-ban döntött egy középtávú antikorrupciós stratégia elfogadásáról.

(Kiemelt kép: Flickr.com)