„Klubrádió
A lényeg

Kálomista szerint a Gyurcsány-film nem kell a moziknak, a nézők döntenek

21/09/2021 15:20

| Szerző: Klubrádió

Nem akarják a Fidesz-kampány állócsillagának számító Gyurcsány-filmet a mozik, legalábbis Kálomista Gábor producer valami ilyesmi összeesküvéselmélettel állt elő: szerinte a mozik politikai okokból zárják el a nézőktől a filmet, ami az IMDB szerint 10-ből 3,7-est ért el.

A most kezdődő választási kampányban a Fidesz érdemi mondanivalója Gyurcsány Ferenc, ezt a narratívát támasztja meg a 800 millió forintból készült Elk*rtuk című játékfilm is. Kálomista az új, kormánypártivá alakított Indexnek azt mondta, a fővárosi filmforgalmazónál Gyurcsány Ferenc nyomásgyakorlása állhat a háttérben. Szerinte a multik hátrányosan különböztetik meg a nekik nem tetsző magyar filmeket.

Kálomista azt mondta, hogy a filmet „el akarják hallgattatni”.

„Eddig azzal voltak elfoglalva, hogy a színészeimet gyalázták, a kollégáimat fenyegették, a forgatási helyszíneken is keresztbe tettek, ahol csak lehetett, de legnagyobb meglepetésükre mégis elkészült a film. Rájöttek, hogy már nem tudják megállítani, kint van az előzetes, ott vannak az óriásplakátok, csináljuk a promóciót. Hol lehet még elgáncsolni egy filmet? Ott, hogy nem engedjük be a mozikba” - mondta.

Azt mondta, a baloldali városvezetés állhat a háttérben. „Megöltek egy mozit. Ez óriási szégyen. Cenzort játszanak, visszaélnek a hatalmukkal”. Kálomista szerint az egész hátterében Gyurcsány Ferenc állhat, aki „lehet, hogy megsértődött, mert nem Hugh Grant játssza.”

Ugyanakkor a forgalmazók válaszaiból éppen ellenkezője derül ki, mint amit Kálomista állít: a filmet valahogy be fogják mutatni. A Budapest Film a Telexnek azt írta, hogy ők sosem észleltek politikai nyomásgyakorlási kísérletet egyik városvezetés alatt sem. "Az Elk*rtuk című filmet az évad legsűrűbb műsorhetén indítja a Megafilm. Magát a filmet nem láttuk még, a gyártó által közreadott sillabusz és előzetes alapján egyelőre napi egy, főműsoridős vetítést tudunk felelősséggel vállalni, a többiről pedig majd a közönség dönt.”

A Cinema City sajtófőnöke pedig azt mondta, nem született olyan döntés, hogy ne játszaná a hálózat az Elk*rtuk filmet, de még tárgyalnak. A film nézettségét nem fogja megdobni, hogy a premierje "nagyjából egybeesik a Dűne, egy családi Disney-film és egy halloween-témájú film premierjével, illetve ekkor lesz aktuális még a Venom 2 és a James Bond is. „Régebben 2-4 premier jutott egy hétre, az újraindulás óta ez inkább 4-7, mert feltorlódtak a filmek”.