„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: A kormánynak fontosabbak a presztízsberuházások az emberéleteknél

23/12/2021 17:32

| Szerző: Klubrádió

Hatalmas megszorítócsomagot kapott Magyarország karácsonyra az Orbán-kormánytól – írja Karácsony Gergely a 755 milliárdos költségvetési spórolásra reagálva. Ennek részeként az Egészséges Budapest Programtól elvesznek 13,2 milliárd forintot, a teljes jövő évi keretet. A főpolgármester szerint ez azt mutatja, hogy a kormány a sok felesleges és pazarló presztízsberuházást fontosabbnak tartja az egészségnél, az emberéletnél. 

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szerdán késő este a Pénzügyminisztérium közleményt bocsátott ki, amely szerint drasztikus kiadáscsökkentésre van szükség a hiánycél teljesítéséhez. Ez a múltkori 350 milliárdos kiadáscsökkentés után egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást jelent a jövő évi költségvetésben. Ennek része, hogy 13,2 milliárd forinttal vágják vissza az Egészséges Budapest Program kiadásait, ezzel a teljes jövő évi keretösszeget elvette most a kormány.

Karácsony a Facebookon azt írta: a kormány eddig kevélyen harsogta, hogy a válságot megszorítás nélkül kezeli, de hazudtak, mert 755 milliárd forintos megszorításról döntöttek. Válság is van, megszorítás is van. És szerinte Orbánék úgy viselkednek, mint Móricka, mindig ugyanaz jut eszükbe: ha megszorítás, akkor Budapest. 

„A megszorítócsomag megnyirbálja az Egészséges Budapest Program forrásait, több mint 13 milliárd forintot vesz el a budapesti egészségügy fejlesztésétől. Ez, minden túlzás nélkül, élet-halál kérdése. Mert ez a program, amiért megharcoltunk a kormánnyal már az önkormányzati választás után, emberéleteket ment. Mert ez a program a várólisták csökkentését, megszüntetését jelenti, olyan szűrőprogramokat jelent, amelyekkel időben lehet diagnosztizálni rákos megbetegedéseket, és jól tudjuk, az időben megszülető eredmény magát az életet jelentheti sokaknak” – fogalmazott a főpolgármester.

Úgy folytatta: szerinte nemcsak arról van szó, hogy tovább büntetik a budapestieket, hanem arról, hogy a sok felesleges és pazarló presztízsberuházást fontosabbnak tartják az egészségnél, az emberéletnél.