„Zajlik
A lényeg

Karácsony a Szabadság-szoborról: Nem lehet Budapest nélkül dönteni

24/08/2024 16:38

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Nemcsak szimbolikusan, konkrétan sem, a szobor ugyanis Budapest Főváros Önkormányzata vagyonnyilvántartásában. A főpolgármester szerint a Fővárosi Közgyűlés nyilvános ülésén kell dönteni arról, hogy kerülhet-e kereszt a talapzatra. A maga részéről ezt nem támogatja.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint "utólagos belebabrálás" lenne keresztet állítani a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatára így a maga részéről ezt nem támogatja, de szerinte nem is neki és nem is a kormánynak vagy a Várkapitányságnak kell döntenie, hanem a Fővárosi Közgyűlésnek.

"Minden olyan szándék káros, amely a város élő szövetét akarja megbontani, és ezzel a budapesteik sokszínű közösségét megosztani" – írta Facebook-oldalán Karácsony.

A gellérthegyi Szabadság-szobrot Budapest fordulatos történelme során már éppen elegen akarták saját ideológiájuk, politikai céljaik szolgálatába állítani. Alig több mint harminc éve sikerült végre megszabadítani minden tehertételtől, és lett végre az, ami: a magyar szabadság szimbóluma. Most a kormány a talapzat átépítésével, a már létező szimbólumot új szimbólummal írná felül, jogos és érthető vitát keltve ezzel –

véli a főpolgármester, aki szerint nem csak szimbolikus értelemben, hanem konkrétan sem lehet Budapest nélkül dönteni az ügyben, a szobor ugyanis évtizedek óta szerepel a fővárosi önkormányzat vagyonnyilvántartásában. Karácsony szerint a Fővárosi Közgyűlés nyilvános ülésén kellene tárgyalni a kérdést.

Hozzátette, személy szerint nem csak azt nem tudja támogatni, hogy pillanatnyi ideológiai indíttatásból hozzáadjanak valamit egy jelképpé vált műlakotáshoz, elítéli azt is, ha megcsonkítják ezeket. Ezért elrendelte a Margit híd pilléreit díszítő Szent Korona ábrázolásokról letört keresztek haladéktalan helyreállítását.