„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Erősen ajánlott lesz a maszkviselés a tömegközelekedésen

26/10/2021 16:44

| Szerző: Klubrádió

Kötelezővé tenni nem tudják a maszkviselést a tömegközlekedésen, de erősen ajánlják – mondta Karácsony Gergely főpolgármester kedden. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes pedig azt közölte: kijárási korlátozást és kötelező maszkhordást vezetnek be a fővárosi fenntartású idősotthonokban.

Karácsony Gergely szerint jelenleg az önkormányzatok nem rendelkeznek azokkal a jogosítványokkal, hogy elrendelhessék a maszkviselést. Ezért írtak levelet a Belügyminisztériumnak, hogy tegyék lehetővé, amelyre nem kaptak érdemi választ.

A főpolgármesteri hivatal nem tudja és ezért nem is teszi kötelezővé a maszkviselést a közösségi közlekedésen, de arra kéri az utasokat, hogy továbbra is használják ezeket a járatokat és viseljék a maszkot. „Csak ajánlani tudjuk, de jó szívvel és hangosan ajánljuk” - tette hozzá. Továbbra is arra kérik a kormányt, fontolja meg, hogy zárt térben legyen kötelező maszkviselés, ezt a saját intézményeikben már elrendelték. A zárt szociális intézményekben is kénytelenek nlhány intézkedést meghozni, ezeket Gy. Németh mondta el.

Közölte: az intézményvezetőkkel egyeztetve úgy döntöttek, néhány szigorítást bevezetnek. November 2-től kijárási korlátozást vezetnek be, tehát a családhoz távozás kivételével nem lehet majd kimenni az intézményekből. Olyanokkal tudnak elmenni, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Ha visszaérkeznek, akkor izolációra kerül a sor, mert bár magas az átoltottság, sokan kaptak két oltást, akad, aki hármat is, ez nem jelenti azt, hogy nem juthat be a vírust. Kötelezővé teszik a maszkviselést is.

Íme a videó a bejelentésekről:

Erről kérdeztük Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettest a Megbeszéljük adásában. Elmondta: szeptember 13-án bevezették a kötelező maszkhasználatot az önkormányzati épületekben. Azelőtt pár nappal bevezették az úgynevezett érintésmentes látogatást a idősotthonokban, a testhőmérséklet-mérést, és kedden bejelentették az említetteket.

Azt kérte a közösségi közlekedést használóktól, hogy vegyék komolyan a járványhelyzetet és hordják a maszkot, mert az előző év hasonló időszakához hasonló fertőzésszámokat lehet látni. Hozzátette: ha kapnának erre jogosítványokat, akkor nemcsak a BKK-ra, hanem az egész közlekedésre kiterjesztenék, mert sok járat van, amely bejön a városba, mint a HÉV-ek, az elővárosi vasutak vagy egyes buszok, és ha ezeken nem kellene maszkot hordani, akkor nem lenne sok értelme az intézkedésnek. Az MTA elnöke pedig azt javasolta, hogy zárt terekben viseljenek maszkot az emberek.

A beszélgetést itt hallgathatják meg:

2021. október 26. Megbeszéljük / részlet, Kiss Ambrus (21.10.26.)
13:51
00:00

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely / Facebook)