„Köszönjük,
A lényeg

Karácsony visszahívta a BKK felügyelőbizottságából a letartóztatott alpolgármestert

28/06/2024 15:40

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester a frakciókkal egyeztetve visszahívta a BKK felügyelőbizottságából az óbudai alpolgármestert, Czeglédy Gergőt, aki ellen büntetőeljárás folyik.

„A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Felügyelőbizottságának tagjait a Fővárosi Közgyűlés választja és hívja vissza, a közgyűlés azonban a nyári hónapokban nem tart ülést, így halaszthatatlan esetben a szervezeti és működési szabályzat szerint a főpolgármester jogosult a közgyűlés hatáskörébe tartozó egyes kérdésekben döntést hozni” – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleményében.

Majd közölték: „Karácsony Gergely főpolgármester – figyelemmel a felügyelőbizottsági tag személyére javaslatot tevő fővárosi képviselőcsoport kezdeményezésére – a frakciókkal való egyeztetést követően Czeglédy Gergőt a BKK Felügyelőbizottságából visszahívta”. Így a BKK felügyelőbizottsága az új Fővárosi Közgyűlés megalakulásáig öt taggal működik tovább.

Az ügy hátterében az áll, hogy június 20-án letartóztatták Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és azt az önkormányzati cégvezetőt, akit ugyanakkor vettek őrizetbe az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügy miatt. Fiktív szerződések és korrupciógyanú miatt összehangolt akciót hajtott végre a Központi Nyomozó Főügyészség és a Készenléti Rendőrség az ellenzéki vezetésű óbudai önkormányzatnál.

(Kiemelt kép: BKK/Facebook)