„Zajlik
A lényeg

Karikó Katalin az MTA tiszteleti tagja lett

3/05/2022 15:24

| Szerző: Klubrádió

Az Akadémikusok Gyűlése megtartotta háromévente esedékes tagválasztását, így akadémiai tiszteleti tag lett Karikó Katalin biokémikus is.

Kedden az Akadémikusok Gyűlése zárt ülésén megválasztotta az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait – írja az MTI. A megválasztott 100 új akadémikust egy 110 fős jelöltlistáról választotta ki az Akadémikusok Gyűlése. A 100 új akadémikus között csak 13 nő van.

A megválasztott akadémiai tiszteleti tagok között szerepel Karikó Katalin biokémikus és Thomas C. Südhof, orvosi-élettani Nobel-díjas (2013) biokémikus, neurobiológus. Az MTA háromévente választ levelező és rendes, valamint külső és tiszteleti tagokat, legutóbb 2019 májusában volt tagválasztás.

Az Akadémia Alapszabálya szerint levelező taggá az a magyar állampolgár választható meg, aki az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkezik, és aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli.

Rendes taggá az a magyar állampolgárságú levelező tag választható meg, aki levelező tagságának elnyerése óta jelentős tudományos eredményeket ért el.

Külső taggá az az életvitelszerűen külföldön élő, tudományos tevékenységét külföldön folytató tudós választható, aki tudományát nemzetközileg kiemelkedő színvonalon műveli, magát magyarnak vallja, és szoros kapcsolatot tart a magyar tudományos élettel.

Tiszteleti taggá az az életvitelszerűen külföldön élő, tudományos tevékenységét külföldön folytató tudós választható, aki tudományát nemzetközileg kiemelkedő színvonalon műveli, és a magyar tudomány különleges megbecsülésére tarthat számot.

Előírás, hogy a 70 évesnél fiatalabb hazai akadémikusok száma nem haladhatja meg a 200 főt, a hazai akadémikusok teljes létszáma pedig a 365 főt.