„Klubrádió
A lényeg

Mégis ingyenes lesz az influenza elleni védőoltás

25/10/2021 15:33

| Szerző: Klubrádió

„Tavalyhoz hasonlóan idén is ingyen biztosítjuk az influenza elleni védőoltást” – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A Telex szerint ez az oltás eddig nem járt ingyen mindenkinek, legalábbis vasárnapi cikkükben egy budapesti háziorvos még arról beszélt, hogy a múlt héten folyamatosan erről kellett tájékoztatnia a betegeit.

„Az influenza elleni oltás felvétele azért is különösen fontos, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel is együtt jár. Ezért a kormány mindenkit arra biztat, hogy éljen az influenza elleni ingyenes védőoltás lehetőségével” – olvasható az Emmi friss közleményében. Azt írták: a háziorvosoknál és az üzemorvosoknál napokon belül elérhetővé válik az influenza elleni védőoltás.

Az állam idén is 1,3 millió adag, magyar gyártású oltóanyagot rendelt, amely a 3 évnél idősebbeknek adható. Ez a vakcina három inaktivált vírustörzset tartalmaz. Az influenzavírus rendkívül változékony, ezért minden szezonra új oltóanyagot kell gyártani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján. 

Emellett az állam rendelt 4 ezer olyan oltóanyagot, amely 3 éven aluli, kockázati csoportba tartozó gyermekeknek adható. Ez az az oltás, amelyet várandós nőknek is beadhatnak.

Koronavírus idején az influenza elleni oltást azért ajánlják, mert a két fertőzés egy időben jelentősen növelheti a súlyos állapot kialakulásának kockázatát főleg az idősek és a krónikus betegek körében.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)