„Zajlik
A lényeg

Kastélyonként tízmilliós ügyintézési díjat szedne be az örökbefogadási procedúráért Lázár János

6/08/2024 13:20

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az ügyintézési díj akkor is az államnál marad, ha a kérelmező végül nem kapja meg az örökbefogadásra kínált félszáz kastély egyikét.

Lázár János építési és közlekedési miniszter tervezete szerint az érdeklődők 10 millió forintért vehetnék azt a dokumentációt, ami az állami kastélyok örökbefogadásához szükséges – írja a hvg.hu.

Társadalmi egyeztetés céljából hétfőn a kormány honlapjára feltették azt a végrehajtási rendelet-tervezetet, ami a júniusban kormánypárti többséggel elfogadott “kastélytörvényhez” kapcsolódik. A törvény sok bírálatot kapott, mivel lehetővé teszi az állami tulajdonú, akár műemléknek számító kastélyépületek magánkézbe kerülését.

Ahogy Lázár fogalmaz, a kastélyok “örökbefogadását” biztosító törvény már egy javított változat: magánkézbe kivételes esetben adható az ingatlan, ha a műemlék működtetése, felújítása, fejlesztése az állami intézményrendszer útján nem valósítható meg. Nem ingyenes átadásról szól az új szöveg, hanem úgy fogalmaz, hogy az új tulajdonosnak "a tulajdonszerzés ellenértékeként” vállalnia kell az ingatlan felújítását, karbantartását és üzemeltetését.

A most közzétett, a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet-tervezet a törvény által felsorolt, 47 állami tulajdonú ingatlannak az állam örökös visszavásárlási joga melletti tulajdonátadását megelőző kérelemhez ügyintézési díjat határoz meg. Az adására vonatkozó felhíváshoz dokumentáció készül, amelyért a kérelmezőnek díjat kell fizetnie, kérelmenként 10 millió forintot. 

Vagyis egyfajta “illetékbélyeget” kell tenni minden kastély-kiutalási kérelemre az érdeklődőknek. A rendelet-tervezetből úgy tűnik ráadásul, hogy hasonlóan a pályázati anyagok megvásárlásánál előírt pályázati dokumentáció árához, ez az összeg sem járna vissza abban az esetben, ha a kérelmet a minisztérium elutasítja.

 
edelényi kastély
Facebook