„Zajlik
A lényeg

KDNP-s fizetési listán szerepelt Bese Gergő, a botrányba keveredett pap

21/09/2024 10:19

Újabb részletek derültek ki a Bese Gergő körül kialakult botrányról. A Magyar Hang információi szerint a dunavecsei plébános éveken át szoros kapcsolatot ápolt a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciójával, sőt, fizetést is kapott a párttól.

A lap úgy tudja, hogy Bese Gergő Péter 2018 őszétől évekig Nacsa Lőrinc KDNP-s frakcióvezető-helyettes és frakciószóvivő stábjának fizetési listáján szerepelt. Az ügy érzékenységét mutatja, hogy idén májusban - amikor a kormánypártok már feltehetően tudtak a pap viselt dolgairól - óvatosságból a plébános édesanyját, B. G.-nét alkalmazták Rétvári Bence KDNP-alelnök és belügyminisztériumi parlamenti államtitkár stábtagjaként.

A Bese és a KDNP közötti kapcsolat nem merült ki ennyiben. A papnak rovata volt a Rétvári Bencéhez köthető katolikus portálon, a vasarnap.hu-n is. A botrány kirobbanása után a katolikus oldal szűkszavú közleményben jelentette be, hogy felfüggesztik Bese Gergő szerzői működését, igaz, az okokról nem írtak.

A Magyar Hang korábban arról számolt be, hogy Bese több éven keresztül érzelmi és szexuális kapcsolatban állt egy kormánypárti médium fiatal férfi munkatársával. A kapcsolatból mindkét fél profitált: számos cikk és videó készült Besével, többek között külföldi zarándoklatokról. A viszony akkor romlott meg, amikor a fiatal férfi észrevette, hogy a plébános pornóvideókban szerepel. A szakítás után Bese állítólag zaklatta a fiút, sőt, egyes információk szerint kamerát is elhelyezett annak lakásában.

Az ügy kipattanása után több forrás is arról számolt be, hogy Rétvári Bence KDNP-alelnök és Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek próbálta megakadályozni, hogy a botrány napvilágot lásson a kormánypárti sajtóban. Más források szerint nem az érsek, hanem a kormány bizonyos tagjai állították le a cikk megjelenését.

A Magyar Hang megkereste a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét is az üggyel kapcsolatban. Az egyházmegye közölte, hogy nem volt tudomásuk Bese KDNP-s alkalmazásáról, és hangsúlyozták, hogy az Egyházi Törvénykönyv alapján papi hivatást betöltő személy nem állhat politikai párt vagy szervezet szolgálatában. Állításuk szerint a főegyházmegyében jelenleg egyetlen pap sem tesz szolgálatot politikai pártoknak. A KDNP egyelőre nem reagált a Magyar Hang megkeresésére.

A botrány után Semjén Zsolt KDNP-elnököt és miniszterelnök-helyettest is megkérdezték Besével való kapcsolatáról. Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdésére Semjén azt válaszolta, hogy a papsággal és lelkészekkel való kapcsolattartás a munkája része, Besével pedig a Karmelitában, a szokásos épületmegáldás alkalmával találkozott.