„Zajlik
A lényeg

Kecskemét polgármestere kezdeményezi a pedofíliával gyanúsított katolikus pap kitüntetésének visszavonását

10/09/2024 19:34

| Szerző: Klubrádió

Kecskemét polgármestere kezdeményezi annak a díjnak a visszavonását, amellyel a városvezetés még 2017-ben tüntette ki a pedofíliával gyanúsított katolikus papot – írta Szemereyné Pataki Klaudia a Telexnek. A polgármester szerint "ha a vádak igaznak bizonyulnak, az sokunknak nagy csalódás lesz".

Népszava kedden írt arról, hogy a kalocsa–kecskeméti érsek átfogó vizsgálatot rendelt el H. Róbert kecskeméti katolikus pap ellen. A lap szerint a pap szexuális visszaéléseket követhetett el kiskorúak ellen, áldozatai között egy olyan fiú is lehet, aki 9 éves volt, amikor a férfi kapcsolatba került vele. „Egyházi eljárás van folyamatban egy személy ellen, ő ezalatt az időszak alatt nem folytathat egyházi tevékenységet” – ezt megerősítette a Telexnek a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye titkára.

„Megdöbbentő, és ha a vádak igaznak bizonyulnak, ez sokunknak nagy csalódás lesz” – írta a Telex megkeresésére az ügyről Szemereyné Pataki Klaudia fideszes városvezető, aki hozzátette: kezdeményezi a H. Róbertnek 2017-ben átadott Ifjúság a Közösségért Díj visszavonását.

A Népszava arról is írt, hogy a pap plébániájának címére jegyezték be a Kecskemét–Széchenyiváros közösségépítő Egyesületet, amely tavaly több mint 100 millió forint kormányzati támogatást kapott család- és ifjúságvédelmi programokra, 75 millió forintot nyert szexuáledukációs felvilágosító képzésre a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, és a kecskeméti önkormányzat is 4,5 millióval támogatta.

Azonban a polgármester szerint itt nincs kapcsolat az említett pappal. „Az egyesület a plébániára van bejegyezve, de semmi köze a plébánoshoz. Az egyesület 1997-ben jött létre, a székhelye jóval később, a plébánia megépülése után került át. Az egyesületnek jelenleg is elnökségi tagja – korábban alelnöke volt – dr. Brúszel László egykori MSZMP-tag, később szocialista országgyűlési képviselő, aki jelenleg a városi közgyűlésben ellenzékben lévő Szövetség a Hírös Városért Egyesület elnöke” – közölte ebben a témában a polgármester.

A kormánypárti Pesti Srácok múlt pénteken írt két katolikus papról, aki pedofília gyanújába keveredett, egyikük a kecskeméti pap, másikuk egy volt kiskunfélegyházi plébános, R. Gábor. 

(Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor)