„Támogassa
A lényeg

Keddtől sztrájkolnának a légi irányítók, Orbán éjjel megtiltotta

27/07/2021 08:27

| Szerző: Klubrádió

A legfrissebb Magyar Közlönyben két rendelet is a légi irányítókkal foglalkozik, akiknek gyakorlatilag ellehetetlenítik, hogy sztrájkot tartsanak. Holott keddre pont ezt tervezték.

A Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete határozatlan idejű sztrájkot tervezett mivel a HungaroControllal nem sikerült a bértárgyalásokon megegyezni, ezért akár már kedden beszüntethetik a munkát, írta a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent rendeletek viszont lehetetlenné teszik ezt. „A polgári légiforgalmi irányító szolgálat által foglalkoztatott légiforgalmi irányító és körzeti repüléstájékoztató – a polgári légiforgalmi irányító szolgálat utasításai szerint – a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladatokat köteles ellátni”, „valamint – amennyiben annak egyéb, jogszabályban foglalt feltételei fennállnak – az e tevékenység ellátásához szükséges jogosultságok gyakorlására feljogosító szakszolgálati engedély fenntartásához szükséges feltételeket teljesíteni”.

A másik rendelet „a veszélyhelyzet során a légiközlekedés biztonságának megőrzése és a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök zökkenőmentes szállítása érdekében szükséges intézkedések” miatt született. Ebben pedig arról írnak, hogy a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél” - írja a Hvg.hu.