„Zajlik
A lényeg

Kedvezmény az újságosoknak Ukrajnával kapcsolatos "közérdekű közlemények" esetén

15/06/2022 14:47

| Szerző: Klubrádió

Egy veszélyhelyzeti kormányrendelet alapján kedvezményt kapnak azok az újságosok, akik kizárólag olyan sajtóterméket árusítanak, amely Ukrajnával kapcsolatos "közérdekű közleményt" tartalmaz. A rendeletben betartását a rendőrség ellenőrzi.

Ahogy a Magyar Narancs észrevette, a keddi közlönyben jelent meg egy kormányrendelet, amely érinti az újságok tartalmát és az árusításukat is.

A sajtótermékek terjesztésének veszélyhelyzeti szabályairól című rendeletben úgy fogalmaztak: a sajtótermék árusítására jogosult, az árusítással kapcsolatos fülke, pavilon (magyarul újságosbódé), vagy épület, üzlet tulajdonosa, bérlője „nem köteles közterület-használati hozzájárulást beszerezni, ha kizárólag olyan sajtóterméket árusít vagy terjeszt, amely az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktussal, illetve humanitárius katasztrófával, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárításával kapcsolatos közérdekű közleményt, tájékoztatást tartalmaz”.

Vagyis: az Orbán Viktor aláírásával megjelent jogszabály ugyanis rendelkezik, hogy az újságosbódék után nem kell közterület-használati hozzájárulást beszerezni, ha csak olyan sajtótermékeket forgalmaznak, amelyekben szerepel kormányzati tájékoztatás.

A közlönyben az is szerepel, hogy a rendeletben foglaltak betartását a rendőrség ellenőrzi. Aki nem a felsoroltaknak megfelelően jár el, az 100-tól 500 ezer forintig terjedő bírságot kaphat. 

 A Magyar Narancs szerint  ez egy újabb intézkedés, amellyel megpróbálják eltüntetni a nem kormánypárti lapokat a közterekről, illetve az újságosok kínálatából.