„Klubrádió

V. Naszályi Márta: Kicserélődhet a Várnegyed lakossága

4/02/2021 11:49

| Szerző: Klubrádió

A kormány feloldaná a budavári műemlék házakban található lakások privatizációjának tiltását. Ezzel több mint ezer műemléki ingatlan kerülhetne a piacra, ezek együttes értéke elérheti az 50-100 milliárd forintot. V. Naszályi Márta polgármester szerint a tömeges privatizáció nagy arányú lakosságcserét, a befektetői körök felvásárlási hullámát is magával hozhatja.

Feloldaná a budavári lakások privatizációját tiltó határozatot a kormány. Ezzel több mint ezer műemléki ingatlan kerülhetne a piacra, ezek együttes értéke elérheti az 50-100 milliárd forintot – írja a Népszava.

A téma azért került most előtérbe, mert a 2019 óta ellenzéki vezetésű I. kerületben új lakásrendelet készül, V. Naszályi Márta polgármester ezzel egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy rendeződjenek a zavaros bérleti viszonyok az önkormányzati lakásállományban. A tervek szerint az új rendszerben azoknak a bérlőknek is költségelvű díjat kellene fizetniük, akik örökbérleti joggal laknak a Várban, és eddig azért voltak a szociális kategóriába sorolva, mert a kilencvenes évek elején a műemlékek privatizációjának tiltása miatt nem vehették meg a tanácsi lakásaikat olcsón. Számukra mintegy kompenzációként állapították meg az alacsony bérleti díjat, amit a polgármester most megszüntetne.

 
Budai Vár
Forrás: Goggle Maps
 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem lát okot arra, hogy továbbra is tiltsák a budavári lakások privatizációját. A lap kérdésére azt mondta, hogy helyes és sikeres programnak tekintik a rendszerváltás utáni lakásprivatizációt. „A Miniszterelnökséget vezető miniszter véleménye szerint nincs ok a Várban található ingatlanok esetében a különbségtételre”.

V. Naszályi Márta levélben kereste meg a tárcavezetőt, egyeztetést kérve az ügyben, de egyelőre nem kapott választ. A polgármester nem igazán látja, miként lehetne felülírni az 1994-es határozatot, de ha ez mégis megtörténik, akkor sem tartja valószínűnek, hogy a kerület valamennyi „örökbérletű” lakását értékesítsék, mindenképpen mérlegelni fognak. A tömeges privatizáció ugyanis nagy arányú lakosságcserét, befektetői körök általi felvásárlást eredményezhetne a budai Várban, amit nem tart kívánatosnak – írja a lap.