„Ki
A lényeg

Kiderült, hogy 1900 milliárd forintnak megfelelő összegből építene új városnegyedet a Rákosrendező helyén egy arab befektető

25/11/2023 16:19

| Szerző: Klubrádió

1900 milliárd forintnak megfelelő összegből építene új városnegyedet a Rákosrendező helyén egy arab befektető, ami mellé a magyar kormány legalább 300 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztéseket végezne el – derül ki abból a kormányzati dokumentumtól, ami a Telex birtokába került. Eszerint már az arabokkal való megegyezés részletein dolgozik a Külügyminisztérium, de a kormány még nem hozott végleges döntést.

Az előterjesztés szerint a beruházásnak egy a magyar állam és az Egyesült Arab Emírségek közötti államközi szerződés alapozna meg. Ebben az szerepelne, hogy az arab ország által kijelölt cég versenyeztetés nélkül, de piaci áron venné meg a Rákosrendező területének nagy részét, amin egy körülbelül 5 milliárd eurós  beruházást hajtana végre. A dokumentum szerint még a kormány sem tudja, hogy mennyit ér a terület, a független szakértői értékbecslést november közepére várták. A beruházás részletei a dokumentumból nem derülnek ki, de az igen, hogy ahhoz milyen területeket kapnak majd meg. Ez alapján az építkezéshez megvennék a mai Rákosrendező vasútállomás és a körvasút közötti teljes területet, néhány kivétellel. A dokumentum szerint az arab befektető a sínek fölé is szeretne építkezni, de ennek az engedélyezéséről még nem döntöttek.

Az ügy előzménye az pénteki hír, miszerint a 143 méteres MOL-toronynál is sokkal magasabb lenne az a felhőkarcoló, amelyet a dubaji üzletember építhet Rákosrendező vasútállomás közelébe, ha az Emaar Propertiesnek sikerül megállapodnia a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során.

 
Rákosrendező vasútállomás
 
Rákosrendező vasútállomás romos épülete a személyvágányok felől, 2013. Rákosrendező egy budapesti vasútállomás, mely a 2-es és a 70–71-es vasútvonalakon található. Nagy teherpályaudvar, forgalma azonban jelentősen megcsappant, amióta a Ferencvárosi pályaudvarra közlekednek a tehervonatok Magyarország északi határa felől, ez körülbelül az 1990-es évek környékére tehető.
 Forrás: wikipedia