„Ki
A lényeg

Kijöttek a felvételi ponthatárok

24/07/2024 21:20

| Szerző: Klubrádió

Kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat, több felvételiző is azt mondta, hogy elszámolták a pontjait.

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat és ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, sms-t kaptak az eredményről.

Akinek most nem sikerült bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhet máshová.

Közel 121 ezren jelentkeztek idén valamelyik magyar egyetem alap, osztatlan- vagy mesterképzésére, több mint 90 ezren jutottak be a felsőoktatásba.

A kulturális minisztérium közleménye szerint 10-ből 8 felvett fiatal állami ösztöndíjasként kezdheti meg a tanulmányait és minden második egyetemista vidéki egyetemre járhat majd.

Tovább növekedett a műszaki, természettudományos, mérnöki, informatikai képzésekre, agrár- és orvos-egészségtudományi képzésekre, valamint a tanár- és tanítóképzésre felvettek száma is. Ez utóbbi a második legnépszerűbb képzési terület lett.

Közben kiderült, hogy még mindig vannak olyan felvételizők, akik szerint elszámolták a pontjaikat – erről írt az eduline.hu. Az általuk meghirdetett szavazáson a válaszadók 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem stimmelnek a pontjaik. Az esetek többségében a problémát az okozta, hogy nem a legjobb érettségi eredményeket vették figyelembe a pontok számításánál, de arra is volt példa, hogy a feltöltött alkalmassági vizsga tűnt el a rendszerben.

A Felvinél az egyetemre mutogattak, az egyetemen pedig az Oktatási Hivatalra.

(Kiemelt kép: 2023, MTI/Máthé Zoltán)