„Zajlik
A lényeg

Kilépett az MSZP-ből egy politikus, akinek a lemondását követelték

29/12/2021 07:20

| Szerző: Klubrádió

Terézváros egyik önkormányzati képviselője, Bálint György kilépett az MSZP-ből azután, hogy pártja etikai vizsgálatot indított ellene.

Az ügy előzménye, hogy a 2004-es terézvárosi ingatlanpanama egyik büntetőügyében 2018-ban jogerősen 123 millió forint és kamata megtérítésére kötelezték egyetemlegesen az elítélteket. Határidőig nem fizettek, ezért az önkormányzat végrehajtási eljárásokat indított – írja a 24.hu.

Még 2004-ben az MSZP-s többségű önkormányzat versenyeztetés nélkül, áron alul eladta az Andrássy út 47. szám alatti soklakásos műemlékházat. Büntetőügy lett belőle, összevonva az Andrássy út 3. szám alatti Saxlehner-palota eladásával. Végül Fürst György volt VI. kerületi szocialista alpolgármester felfüggesztett szabadságvesztést kapott, az akkori képviselők pedig hanyag kezelés vétsége miatt megrovásban részesültek. Ugyanakkor a vádlottaknak egyetemlegesen összesen 123 millió forintos kártérítést kell fizetniük az önkormányzatnak – írja a 444.

Ennek a behajtása - kamatokkal együtt már 218 millió forintról van szó - egyáltalán nem egyszerű, mert több vádlott időközben vagyontalan lett. Az egyetlen reménnyel egy nagyobb összeg behajtására Hatvani Csaba akkori képviselő, majd alpolgármester - és jelenleg is az MSZP kerületi elnöke - szigetszentmiklósi háza kecsegtet.

Alig lehetett valamit végrehajtani, de az egyik elítéltnek, Hatvani Csabának, aki korábban szocialista önkormányzati képviselő volt, jelenleg pedig a terézvárosi MSZP elnöke, van egy 50 milliósra felbecsült szigetszentmiklósi háza. Ez, ha nem is teljes egészében fedezi a követelést, de legalább egy nagyobb összeghez hozzájuthatna az önkormányzat.

A végrehajtási eljárás során ugyanakkor Bálint kérte, hogy becsatlakozhasson, indoklása szerint azért, mert Hatvani Csabának 14 millió forintos kölcsönt adott még 2016-ban, amit jelzáloggal terhelt szerződéssé alakítottak át 2018-ban, már a jogerős ítélet után. Ez azt jelentette volna, hogy a 14 millió forint nem az önkormányzathoz, hanem az önkormányzati képviselőhöz folyik be. Ezt elutasították, majd Bálint beperelte az önkormányzatot, aminek a képviselője, de nem neki adtak igazat.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd terézvárosi képviselői szerint Hatvani és Bálint rosszhiszemű, fedezetelvonó szerződést kötöttek, melynek eredményeként 14 millió forinttal rövidíthették volna meg a terézvárosi önkormányzatot, ezért december közepén közösen követelték Bálint György lemondását.

Címlapi fotó: Facebook