„Klubrádió

Kína a Fudan melletti közterek átnevezéséről: Megvetendő az ilyen viselkedés

3/06/2021 18:09

| Szerző: Klubrádió

Kína megveti a Fudan leendő területéhez közeli közterek átnevezésében részt vevő politikusokat. Wang Wenbin, a kínai külügy egyik szóvivője szerint „a magyar politikusok felfújják a Kínával kapcsolatos ügyeket”.

Megváltoztatta néhány utca nevét a ferencvárosi és a fővárosi önkormányzat, hogy ha már a IX. kerületben – minden lehetséges partnert és érintettet kizárva – a kormány felépíti a Fudan Egyetem kampuszát azon a helyen, ahova korábban magyar diákoknak építettek volna olcsó szállásokat, jelezve, nekik is lenne álláspontjuk.

Így lett Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út. Csupa olyan téma és személy, akire és amelyre kifejezetten érzékeny Kína, és amelyek miatt komoly kritikák érik hosszú évek óta nyugatról az országot emberi jogi kérdésekben. Az új utcatáblákat mi is bemutattuk ebben a posztban.

Az AFP tudósítása szerint Kína reagált Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely akciójára. A hivatalos kommunikáció szerint Kína megveti az akcióban részt vevő politikusokat.

Wang Wenbin, a kínai külügy egyik szóvivője szerint a magyar politikusok felfújják a Kínával kapcsolatos ügyeket, és hátráltatják Kína és Magyarország között az együttműködést. A szóvivő szerint megvetendő az ilyen viselkedés.

Az egyetem helyén régóta diákszállásokat terveztek, hogy a Budapesten tanuló vidéki egyetemisták megfizethető áron tudjanak megszállni. Ezt a területet csökkentette a töredékére a titokban tartott kínai-magyar-beruházás. A kínai elitegyetem magyarországi kampuszát kínai hitelből, de a magyar adófizetők pénzéből építené fel a kormány, a diákok nagy része pedig szintén kínai lenne. 

(forrás: Telex.hu)