„Vásároljon
A lényeg

Kivonta a forgalomból a CBA a Klenáncz csak névleg akácmézét

25/11/2021 16:20

| Szerző: Klubrádió

Visszahívta a Tesco és a CBA is az akácmézként árult Klenáncz terméket, melyről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemrég kimondta, hogy "nem viselhetik az akácméz elnevezést". Klenáncz József egyébként nyolc CBA üzlet tulajdonosa.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jelzése alapján kezdte el vizsgálni a Nébih Klenáncz József mézüzemének akácmézként forgalomba hozott termékeit, miután az egyesületek élelmiszer laboratóriumi eredményekre hivatkozva azt állították, hogy Klenáncz akácmézeinek nincs sok köze az akáchoz – írta meg a 24.hu.

Akácméz áron, de nem akácmézzel kereskedik. Az akácméz ára 50-100 százalékkal magasabb, mint más mézeké.

Az egyesületek laboratóriumi eredményekre hivatkozva azt állították, nincs sok közük az akáchoz, nem megfelelő bennük a gyümölcscukor és a szőlőcukor aránya. A Nébih vizsgálata igazolta ezt és úgy ítélték meg, hogy a Klemencz-féle 3 terméket nem nevezhetik akácméznek.

Klenáncz egy cégén keresztül 8 magyarországi CBA-üzlet tulajdonosa. A CBA-üzletek polcain állandó terméknek számít a Klenáncz-féle méz. Olyannyira, hogy a CBA Piros akácmézét is Klenáncz József gyártja.

Nem újdonság, hogy Klenáncz kellemetlen helyzetbe kerül. Már 2016-ban több áruházlánc megvált a vállalkozó kínai mézzel felöntött mézeitől, akkor a CBA, a Spar, az Auchan, a Metro és az Aldi is levette a polcairól a kínai mézkeverékeket. Akkor a méhészek fogyasztóvédelmi eljárást is kezdeményeztek Klenáncz ellen tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat címén.

Egy évvel korábban gázlopási ügye is volt. A Klenáncz Méhészetet a nyomozók a gáz- és áramszolgáltató munkatársaival közösen lepték meg 2015 decemberében. Három helyen is felmerült a gázlopás alapos gyanúja, a rendőrség pedig gyanúsítottként hallgatta ki Klenánczot, aki végül közvetítői eljárásban kártalaníthatta a közszolgáltatót.