„Ki
A lényeg

Kormányhivatali ellenőrzés kezdődik Iványi Gáboréknál

3/08/2024 16:13

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A fővárosi kormányhivatal "a gyerekek és a gondozottak érdekében" vizsgálódik az egyháznál, amelynek intézményi bankszámláit júliusban inkasszálta a NAV.

Budapest Főváros Kormányhivatala hatósági ellenőrzést tart az Iványi Gábor nevével fémjelzett Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) szociális és oktatási intézményeiben. Miután a közműszolgáltató azt jelezte a hivatal felé, hogy a MET hosszabb ideje nem egyenlítette ki a számláit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig azt, hogy jelentős köztartozást halmoztak fel, a kormányhivatal arra kiváncsi, hogy a fenntartó "eleget tud-e tenni a vállalt feladatainak, a működése jogszabályoknak megfelelő-e, illetve folyamatosan képes-e nyújtani a szociális szolgáltatásoka". A legfontosabb, hogy "a gondozottak és óvodások számára az ellátás folyamatosan és megfelelő színvonalon biztosított legyen" – idézte a HVG a hivatal közleményét.

A NAV július közepétől kezdte el inkasszálni a MET, az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola valamennyi intézményi bankszámláját. Akkor Iványi úgy nyilatkozott, fél napi működésre maradt pénzük. Elkezdtek azonban adományokat gyűjteni egy olyan számlára, amelyhez az adóhatóságnak nincs hozzáférése, az elmúlt hetekben 83 millió forint gyűlt össze, amiből néhány további hétig működhetnek az intézményeik. A MET-et 2011-ben fosztották meg egyházi státuszától, amivel jelentős támogatásoktól esett el, így már 13 éve segíti a rászorulókat meglehetősen nehéz és bizonytalan anyagi körülmények között.  

Noha a Belügyminisztérium július végén még azt jelezte, átvennék a szociális intézményeket az egyháztól ha kell, az ellenőrzést megindító fővárosi kormányhivatal most arról tájékoztatta Budapest főpolgármesterét és Józsefváros polgármesterét, hogy amennyiben a vizsgálat alapján a MET a jogszabályok be nem tartásával veszélyezteti a gondozottak és a gyerekek érdekeit, az ellátási kötelezettség  a Fővárosi Önkormányzatra, valamint a Józsefvárosi Önkormányzatra hárul.