„Klubrádió
A lényeg

Kövér tajvani milliárdos haverja állampolgárságot kapott - magáncélra használják adományait

3/11/2021 07:50

| Szerző: Klubrádió

Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke, Veress László családja egy olyan II. kerületi ingatlant "használ", amit egy, határon túli magyarokat támogató alapítvány vásárolt meg, írja a 24.hu.

A lap úgy tudja, hogy több mint 320 millió forint érkezett az alapítvány bankszámlájára, de a döntéshozók az adomány jelentős részéből egy budai ingatlant vásároltak. Veressnek semmi köze az alapítványhoz, de a 24.hu szerint amikor felkeresték, a kabinetfőnök anyósa nyitott ajtót, és mondta, hogy a család fog beköltözni.

A Lorántffy Zsuzsanna úti ötszobás, 164 négyzetméteres villát 240 millió forintért vásárolta meg 2019 nyarán a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány. Az alapítványt Visontai Kálmán vezeti, aki Veress munkatársa a Parlamentben. Veress a lapnak letagadta, hogy bármi köze lenne a villához, amikor az ajtót nyitó anyósára terelődött a szó, a 24.hu újságírója szerint Veress letette a telefont. A lap szerint a Veress család, a gyerekek otthonosan járnak ki-be az ingatlanban, a szomszédok szerint is ők járnak oda, érdekes, hogy miután az újságírók feltűntek, valaki a villa postaládájára filctollal kiírta az alapítvány nevének rövidítését, holott addig semmi sem utalt arra, hogy ott mi működik.

A lap szerint a pénzből egy Audi A6-ost is beszereztek, amit a kuratórium elnöke használ, a sógornője pedig 1,8 millió forint adományt kapott, bár nem is határon túli. A lap megállapította, hogy "a felsorolt tételek alapján az alapítvány a beérkezett adomány meghatározó részét nem határon túliak támogatására fordította".

Állami kitüntetést kapott Frank Liu, a kínai Chi Fu Investme
 
Állami kitüntetést kapott Frank Liu, a kínai Chi Fu Investme
 
Budapest, 2021. június 22. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Frank Liu Chi-Jen, a Chi Fu Investment Holdings Group cégcsoport elnök-vezérigazgatója (b) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban az elismerés átadásán 2021. június 22-én. A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök felterjesztése alapján Áder János köztársasági elnök adományozta. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

 

Érdekesség még, hogy a pénz egyetlen forrásból származott, a hivatalos papírok szerint egy távol-keleti cégé, a Probillion Limitedé, amit azonban a 24.hu nem talált meg, viszont egy hasonló nevű céget talált, amelynek tulajdonosa, a tajvani milliárdos Frank Liu, aki ünnepélyes keretek között éppen Kövér Lászlótól kapta meg a magyar állampolgárságot, az idén nyáron pedig Semjén Zsolt tüntette ki Magyar Arany Érdemkereszttel Kövér kezdeményezésére.

"A válaszokból az körvonalazódik, hogy a Kövérrel jó kapcsolatot ápoló Frank Liu üzleti köre finanszírozta azt a luxuslakást, amit a házelnök beosztottja, Veress László és családja használ – miközben a támogatott, Veress munkatársa által elnökölt alapítvány elvileg külhoni magyar fiatalokat segít" - írja összegzésében a 24.hu.