„Zajlik
A lényeg

Krausz Ferenc a kulturális és innovációs miniszter tudománypolitikai főtanácsadója lesz

18/09/2024 20:45

| Szerző: Klubrádió

Krausz Ferenc tudománypolitikai főtanácsadóként segíti Hankó Balázs miniszter munkáját október 1-jétől – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye alapján az MTI.

A KIM közleményében azt írta: "Krausz professzor úr munkáját Nobel-díjas Iroda fogja támogatni. Mivel az új feladatkör összeférhetetlen a Kutatási Kiválósági Tanács (KKT) elnöki feladatkörével, így arról Krausz professzor úr szeptember 30-ával lemond. Október 1-jétől utódjaként, azaz a KKT új elnökének Domokos Péter fizikust, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatóját javasolta Krausz Ferenc, aki el is nyerte a KKT elnökét jelölő Hankó Balázs miniszter, Gulyás Balázs HUN-REN elnök és Freund Tamás MTA elnök támogatását.

Domokos Péter KKT elnöki feladatköre mellett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – újonnan létrehozott – tudományos társelnöki pozícióját is betölti majd. Krausz Ferenc és Domokos Péter a magyar tudomány és kutatás megerősítésén fognak dolgozni: céljuk, hogy a magyar tudományos kiválóságok nemzetközi szinten is versenyképes feltételek mellett tudják végezni kutatásaikat, valamint, hogy minél több külföldön dolgozó magyar és külföldi kiváló kutatót sikerüljön Magyarországra, a magyar egyetemekre és kutatóintézetekbe vonzani.

Krausz Ferenc tudománypolitikai főtanácsadóként a korábbiaknál még erőteljesebben támogatja a hazai tudomány és kutatás megerősítését. Elsőszámú feladataként a jelenleg külföldön dolgozó, már bizonyítottan kiváló magyar kutatók hazahozatalát tűzte ki a Nobel-díjas Iroda számára. Krausz Ferenc személyi javaslatát elfogadva és támogatva Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter Domokos Pétert javasolta Gulyás Balázs HUN-REN és Freund Tamás MTA elnökök részére a KKT új elnökének 2024. október 1-jétől.

Domokos Péter fizikus, az MTA és az Academia Europaea rendes tagja, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatója, a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium szakmai koordinátora elfogadta a három jelölő felkérését. Domokos Péter doktori fokozatát a párizsi Ecole Normale Superieure Kastler Brossel Laboratóriumában szerezte 1998-ban, ennek során 1995-ben megalkotta az első univerzális kétbites kvantum-logikai kapu működési elvét. Az atomok és fotonok kölcsönhatásán alapuló kvantumos műveletek kutatója, ebben a témában alapműnek számító, 2013-as áttekintő cikk társszerzője. Több EU-s keretprogramban vett részt konzorciumi partnerként.

A magyar kormány célja, hogy hazánk 2030-ra Európa legjobb 10, 2040-re a világ legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön. Ehhez szükséges, hogy a magyar egyetemeken és kutatóintézetekben dolgozó kutatók számára rendelkezésre álljon egy hosszútávon kiszámítható, jelentős forrásokat magában foglaló kutatástámogatási rendszer. A KKT szerepének tovább erősítése, valamint az NKFIH tudományos társelnöki pozíciójának létrehozása ezt a célt szolgálja", közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)