„Zajlik
A lényeg

Lemondásra szólította fel püspöke a kalotaszegi református esperest, akinek herélés és nyúzás jutott eszébe az olimpiai megnyitóról

9/08/2024 20:08

| Szerző: Klubrádió

„Élve kiherélni, a lyukaikba égő parazsat tenni, megnyúzni, felnégyelni” – Vincze Minya István kalotaszegi református esperes július 27-én közzétett publikus Facebook-bejegyzésében írt így az olimpiai megnyitóról, ami elmondása szerint sokkolta. Úgy véli,„istengyalázás történt”, amit az LMBTQ-közösség támogat. „Ők vannak a háttérben. Ez ma már egy általános tendencia, és az a bűnös, aki nem támogatja őket, aki nem ért egyet velük”. Később elismerte, hogy bejegyzése túl erősre sikeredett, de szerinte az LMBTQ-közösség „szándékosan provokál”. 

A Transtelex ezután levelet írt Kató Bélának, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének is. Ő rövid nyilatkozatban jelezte, hogy az egyház minden szélsőséget elítél, beleértve azt a fajta szélsőséget is, amit Vincze Minya István kalotaszegi református esperes is képviselt a nemrégiben közzétett Facebook-bejegyzésében. A püspök elmondta, hogy már a Transtelex cikkének megjelenése után felhívta az esperest, és felszólította, hogy azonnal adja be a lemondását.

A püspök elmondása szerint az esperes azzal védekezett, hogy bejegyzésében „nem szó szerint értette” a kínzásokról szóló kijelentéseket, hanem csak „felelevenítette a középkori gyakorlatot”. Kató Béla azonban elutasította a magyarázatot, és világossá tette, hogy várja Vincze Minya István lemondó levelét.

Az esperes egyébként már ez előtt is közzétett egy bejegyzést az olimpiai megnyitó egyik képével, amiben azt írta: „A pohár betelt. Öltözzétek fel az Isten fegyverzetét és irtsátok, vágjátok és küldjétek a pokol tüzébe az ördögnek ezt az elfajult nemzetségét.”