„Köszönjük
A lényeg

Egyházi szexbotrány: lemondott a püspöki konferencia titkára

25/10/2024 12:03

| Szerző: Klubrádió

Dr. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára 2024. október 23-án felajánlotta lemondását az MKPK titkári tisztségéről, eddigi elkötelezett munkáját megköszönve a mai napon a Testület elfogadta azt. Utódját később választják meg  - írja  sajtóközleményében a katolikus.hu. Indoklás nem állt a közleményben.

A Válasz Online írta meg  pár napja, hogy a püspökkari titkár felelősségét firtatják a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét érintő szexbotrányokban. 

 

A portál arról írt korábban, hogy a kalocsai érsek levelet írt püspök- és érsektársainak, melyben az állt, hogy a Bese Gergő-történet, valamint a már ismert pedofilügyek mellett egy teljesen új ügy is szerepel. Mint a kalocsa-kecskeméti érsek írja, egy pap esetében felmerült, hogy fizetett bizonyos homoszexuális szolgáltatásokért.

A portál cikke szerint az ő sorsát végül ugyanaz a Tóth Tamás püspökkari titkár segített „rendezni”, aki a nemrég pedofilgyanúba keveredett Hatházi Róbert ügyében is félreérthető módon járt el. 

 

Bábel azt is írta, ő nem akar eltussolni semmit, egyházmegyéje mind Bese Gergő botrányakor, mind a pedofilgyanúba keveredett Hatházi Róbert, illetve a már bíróság előtt álló Rónaszéki Gábor ügyében szabályosan járt el. 

Az érsek ezt követően egy újabb esetet is leleplez levelében, amely – tudomása szerint – már „a sajtó érdeklődésének homlokterébe került”. Bábel Balázs arról számol be, hogy 2020-ban az érintett azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy azonnal helyezze el a plébániáról, mert őt »cigányok üldözik«. Bábel felajánlott neki több helyet az egyházmegyében, de mindre azt mondta, hogy ott is utolérik.

"Rövid időn belül jelentkezett, hogy Dr. Tóth Tamás titkár úr elhelyezte őt egy karitatív szervezetnél, amibe én beleegyeztem, sőt kérésre szolgálatát meghosszabbítottam."