„Zajlik
A lényeg

Lemondott Bódis József volt államtitkár, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke

8/10/2024 17:06

| Szerző: Klubrádió

Lemondott a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumának elnöki posztjáról Bódis József volt felsőoktatási államtitkár, aki az egyetem "piacosításának" hiányával indokolta távozását.

Bódis még felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárként vezényelte le a felsőoktatás modellváltását, és ebben az időszakban lett a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA) kuratóriumának elnöke – idézi fel a Telex.

Az egykori államtitkár Palkovics László exminiszter múlt heti lemondásával ellentétben nem a várhatóan szigorodó összeférhetetlenségi szabályok miatt, hanem az egyetemi „piacosítás” hiányával indokolta a távozását. A Pécsi Tudományegyetem – tehát nem a fenntartó alapítvány – sajtóközleménye szerint Bódis sikerként értékelte a finanszírozás javulását, a dolgozói bérrendezést és a vállalt indikátorok teljesítését. Ugyanakkor hiányosságként értékelte, hogy nem sikerült az egyetemet „piacosítani”, ezért átadná az elnöki pozíciót valaki olyannak, aki jártas ezen a területen. „Olyasvalakinek, akinek van már a piaci területen szerzett tapasztalata, és aki ezt a tapasztalatát, lobbierejét a PTE javára tudná és szeretné fordítani” – mondta Bódis a tájékoztatás szerint.

Az UQA ügyrendje szerint a kuratóriumi tagok javasolhatnak változásokat a kuratórium összetételében, amiről aztán a felügyelőbizottsággal közösen kell szavazni. Erre harminc napjuk van.

A kuratórium három másik eredeti, elsősorban politikusként ismert tagja úgy tűnik, továbbra is marad a helyén. Köztük van a miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozó, egykori MSZP-s, most már KDNP-s Szili Katalin. Akárcsak a volt fideszes pécsi alpolgármester Decsi István, aki jelenleg a PTE kancellárja. És egyelőre maradhat a testületben a volt fideszes országgyűlési képviselő Mikes Éva, a fideszes influenszer Trombitás Kristóf édesanyja is – olvasható a cikkben.

Hozzátették: rajtuk kívül még Szemerey Zoltán üzletember, befektető, Matolcsy György unokatestvére és a Pécsi Sörfőzde tulajdonosa maradt a kuratóriumban.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)