„Klubrádió
A lényeg

Lemondott Magyarország szczecini konzulja, vállalhatatlannak tartja Orbánék háborús álláspontját

7/03/2022 16:24

| Szerző: Klubrádió

Lemondott posztjáról Magyarország szczecini tiszteletbeli konzulja, Artur Balazs. Egy Hadházy Ákos birtokába jutott követségi levél szerint a lemondás oka az Orbán-kormány orosz-ukrán háború ügyében képviselt, szerinte védhetetlen álláspontja volt.

"A magyar nagykövetség azt írta haza Budapestre, hogy a tiszteletbeli konzul szerint a magyar kormány szégyene az ő saját megítélését is nagyban rontaná Lengyelországban. Így Magyarország egy fontos, Lengyelországban ismert, köztiszteletben álló és rendkívül befolyásos barátot veszített. A varsói nagykövetség szerint a lépés valószínűleg üzenet a lengyel kormánypárt vezetőitől is. (...) Orbán nagy stratégiai nyugalommal sodródik a teljes elszigeteltség felé, ahol egyetlen barát marad, az őrült és gátlástalan orosz diktátor. Közösen prüszkölhetnek majd az összeomlott forint és rubel, az összeomlott orosz-magyar gazdaság felett." – írja Hadházy a Facebookon, és mellékelte a március 4-ei keltezésű követségi levelet is.

A konzul egy esetben másítaná meg döntését, ha a magyar kormány egyértelműsítené, hogy Putyin Ukrajna elleni invázióját teljes mértékben elutasítja.