„Támogassa
A lényeg

Lengyelország nem szállít fegyvereket Ukrajnának

21/09/2023 09:28

| Szerző: Klubrádió

Nem rendeződött a gabonaszállításról szóló vita, Lengyelország pedig a jövőben saját védelmére koncentrál.

Annyira elmérgesedett a gabonavita az invázió óta szoros szövetségesként számon tartott Lengyelország és Ukrajna között, hogy a korábbi biztató hírek ellenére Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán bejelentette: Lengyelország felhagy a fegyverek szállításával Ukrajna számára. Morawiecki azt mondta, Ukrajna felfegyverezése helyett a jövőben saját országa védelmére összpontosít – írja a Telex.

Kedden Lengyelország beidézte Ukrajna nagykövetét, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-ben azt mondta: egyes nemzetek szolidaritást színleltek Ukrajnával.

A gabonavita azután kezdődött, hogy Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója szinte teljesen lezárta a fő fekete-tengeri hajózási útvonalakat, és arra kényszerítette Ukrajnát, hogy alternatív szárazföldi útvonalakat keressen, csakhogy ez ahhoz vezetett, hogy nagy mennyiségű gabona áramlott be Közép-Európába.

Ennek következtében az Európai Unió ideiglenesen megtiltotta a gabona behozatalát Bulgáriába, Magyarországra, Lengyelországba, Romániába és Szlovákiába, hogy megvédje a helyi gazdákat, akik attól tartottak, hogy az ukrán gabona lenyomja a helyi árakat. A tilalom szeptember 15-én lejárt, és az EU úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg azt, de Magyarország, Szlovákia és Lengyelország saját hatáskörben úgy döntött, hogy továbbra sem engedi be az ukrán gabonát az országba.

A hét elején Ukrajna keresetet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) az említett országok ellen a tilalmak miatt, amelyek szerinte megsértik a nemzetközi kötelezettségeket. Lengyelország erre azt válaszolta, hogy fenntartja a tilalmat, és „a WTO előtti panasz nem hat meg minket”.

Morawiecki azt is mondta szerdán, hogy növelni fogják a Kijevből származó tiltott termékek számát, ha Ukrajna tovább fokozza a gabonavitát.

Lengyelország sok támogatást nyújtott Ukrajnának az Oroszországgal szembeni védekezésben, sürgette Németországot, hogy Leopard 2 harckocsikat szállítson az országnak, vadászrepülőgépeket ígért az országnak, és több mint 1,5 millió menekültet fogadott be Ukrajnából.