„Klubrádió

Magyarázkodik a Fidesz az Európai Néppártnak a Klubrádió lekapcsolása miatt

15/02/2021 21:50

| Szerző: Klubrádió

Mindössze "tájékoztató jegyzetet" küldött a kormány brüsszeli delegációja az Európai Unióban a magyar médiaszabadság helyzete, így a Klubrádió frekvenciavesztése kapcsán kifejezett aggodalmakra. A Médiatanács elnöke, Karas Monika közleményére hivatkoztak, amelyben azt írta, hogy jogászként a jogállamiság híve, és a Klubrádió frekvenciáját nem politikai, hanem jogi okok miatt vették el.

Miután az Európai Bizottság és néppárti politikusok is aggodalmukat fejezték ki a magyar média függetlenségével kapcsolatban, a magyar kormány „tájékoztató jegyzetet” küldött, melyben a Fidesz EP-képviselői azt írták, hogy szerintük a nemzetközi médiában „álhírek és hamis értelmezések” jelentek meg a Klubrádió ügyével kapcsolatban – írja a Media1.

Péntek délután Roberto Viola, az Európai Bizottság Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatóságának főigazgatója is küldött egy levelet, de ő azt a magyar uniós képviseletnek címezte. Az Európai Bizottság munkatársa azt kérte, hogy amíg a rádió körüli jogi eljárás nem ér véget végérvényesen, ne némítsák el a rádió FM-adását.

A főigazgató aggódó levelére a magyar kormány delegáltjai egyelőre annyit közöltek, válaszolni fognak a dokumentumra, illetve a Médiatanács elnökének, Karas Monikának angolul is közzétett közleményére hivatkoztak, amelyben azt írta, hogy jogászként a jogállamiság híve, és a Klubrádió frekvenciáját nem politikai, hanem jogi okok miatt vették el – méghozzá a médiatörvény miatt. Karas bejegyzésében azt is állította: a magyar médiapiac sokszínű, és hogy több száz televízió, rádió és lap szolgáltat híreket, azonban arra már nem tért ki, hogy a hazai sajtó túlnyomó többsége a Fideszhez kötődik, és az ország egyetlen kereskedelmi rádiója is a Fidesz-közeli médiaholdingé.

Lopez Pedro, az EPP kommunikációs igazgatója a Media1 megkeresésére annyit mondott, hogy csak sajtóhírek jutottak el hozzájuk a Klubrádióval kapcsolatban, és még hiányosak az ismereteik az eset jogi hátteréről, azonban amennyiben az ügy megismerése után úgy vélik, hogy valóban a médiaszabadság elleni támadásról van szó, mindenképpen lesz visszhangja az ügynek részükről. Azt is mondta, legkésőbb a közelgő európai parlamenti vitára az EPP már tájékozott lesz a témában.