„Köszönjük,
A lényeg

Magyar Péter kivonult az ATV stúdiójából

11/06/2024 07:44

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az ATV Egyenes beszéd c. műsorában Rónai Egon egy dossziét nyújtott át a Tisza Párt alelnökének, amelyben a műsorvezető állítása szerint egy lista volt arról, hogy Magyar Péter hányszor szerepelt a csatorna adásában, illetve hányszor keresték őt interjúkérelemmel. Magyar sérelmezte, hogy a kampány során, sőt március óta nem kapott lehetőséget az ATV-n arra, hogy elmondja gondolatait. És most sem kapott kérdést. Magyar ezt követően arra utalt, hogy feltehetően Németh Sándor az ATV többségi tulajdonosa befolyásolja a műsorkészítést. Ezt Rónai Egon visszautasította, majd miután Magyar továbbra sem kapott a választásokkal kapcsolatos érdemi kérdést a műsorvezetőtől, kivonult a stúdióból.

Magyar Péter Facebook-oldalán azt írta, a múlt héten történtek ellenére elfogadta az ATV mai meghívását, mert azt jelezték, hogy a tegnapi politikai földindulásról és a következő lépésekről fog kérdezni a riporter. "Sajnos nem ez történt. A műsorvezető valótlanságokat állított, többek között erről, hogy engem hányszor hívtak meg az ATV-be" – írta, hozzátéve, "pontosan tudom, hogy egy hónapig nem hívtak, mivel az összes sms megvan a telefonomban."

Az adásban nem derült ki, mi van a neki átadott dokumentumban, viszont az ATV azóta egy cikkben közreadta, mit adtak át Magyar Péternek. A Tisza Párt alelnöke korábban azt mondta, hogy március 28. és május 3. között egyszer sem hívták be az élő adásba. Az ATV azonban azt állítja, hogy Magyar Pétert az utóbbi hónapokban legalább 18 alkalommal keresték, az említett időszakon belül pedig háromszor kapott megkeresést. Hozzátették, Magyar Péter hét alkalommal szerepelt a csatorna élő adásában március 13. óta.

A Tisza Párt alelnöke hétfő este egy újabb bejegyzést tett közzé, amelyben azt írta: 

"Abban hibáztam, hogy elhittem, hogy egy korrekt interjút akarnak készíteni. Többet nem fog előfordulni. Messzire elkerülöm a Fidesz házitelevízióját."

Ezt követően közzétett "néhány információt” az ATV-ről, annak tulajdonosáról, Németh Sándorról, illetve felsorolta, hogy a csatorna vezető beosztású munkatársai közül kik a Hit Gyülekezetének tagjai, valamint az egyik szerkesztőről, Morvay Péterről közölte, hogy III/III-as ügynök volt a szocializmus idején.

Morvay Péter reagált a történtekre és egy kéréssel fordult Magyar Péterhez: "Ön ma este közzétett egy listát az ATV számos munkatársáról, és a nevük vagy beosztásuk mellett feltüntette az ön által vélelmezett felekezeti hovatartozásukat. A listán túlnyomórészt nem egyházi személyek, hanem magánemberek, laikus hívők szerepelnek. Én az ön listáján 5. sorszám alatt szereplek mint az ATV Online portál egyik szerkesztője. Ez így van. Sérelmezem azonban, hogy velem kapcsolatban elmulasztotta feltüntetni a felekezeti hovatartozásomat. Tisztelettel kérem, hogy a listáján a nevem mellett tüntesse fel: a Hit Gyülekezete tagja. A közösségnek ugyanis 37 éve, 1987. június 13-a óta tagja vagyok. Ezen a napon fogadtam el Megváltómnak Jézus Krisztust, és azt a bűnbocsánatot, amit az Úr Jézus az élete és vére által minden ember számára megszerzett a golgotai kereszten.”

Az ATV szerkesztője később azt is hozzátette:

"Ön egyetlen tényt említ velem kapcsolatban, azt, hogy »volt III/III-as ügynök«. Igen, ez így volt. Egyetemistaként, 1985. októbere és 1987. áprilisa között, 18 hónapon át kapcsolatban álltam a Belügyminisztérium III/III-as alosztályával. Ez volt életem legrosszabb döntése, nem keresek rá mentséget. Amikor 23 éves koromban, saját döntésemből, lelkiismereti okokból megszakítottam az együttműködést a rendőrséggel, mindenkit felkerestem, akikről jelentettem, és személyesen bocsánatot kértem tőlük. A múltammal kapcsolatban mindent nyilvánosságra hoztam még a pártállam idején, 1987-ben” – írta Morvay Péter.

Megjegyezte, hogy történetét 1990-ben a sajtó nyilvánossága előtt is elmondta. Posztja végén pedig azt írta: "Hálás vagyok mindenkinek, aki megbocsátott nekem, köszönöm azoknak, akik őszinte hívőként az Evangéliumot hirdették nekem: feleségemnek és a Hit Gyülekezete lelkészeinek, köztük Németh Sándornak, aki 1987 júniusában meg is keresztelt az Úr Jézus Krisztus nevében Budaörsön. Köszönöm a Hit Gyülekezete lelkészeinek az életmentő szolgálatát. Én is ennek köszönhetem, hogy ma öt gyermek apja és négy unoka boldog nagyapja lehetek.

És köszönöm önnek is a megtisztelő figyelmét, kívánom életére Isten áldását"– zárta írását Morvay Péter.