„Zajlik
A lényeg

Magyarország uniós szavazati jogának megvonását követeli az Európai Parlament 63 képviselője

16/07/2024 13:21

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Magyarország uniós szavazati jogának megvonását követelik az Európai Parlament képviselői a magyar miniszterelnök sokat bírált oroszországi és kínai útja után – írja a Politico a birtokába került levél alapján. Eszerint összesen 63 EP-képviselő fordult Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökéhez, Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez és Roberta Metsola európai parlamenti elnökhöz, mondván, Orbán Viktor miniszterelnök "már jelentős károkat okozott azáltal, hogy kihasználta és visszaélt az Európai Bizottság szerepével."

Hétfőn jelentették be hivatalosan, hogy az Európai Bizottság tagjaiból álló biztosi kollégium nem látogat Magyarországra. A magyar elnökség kezdetének "közelmúltbeli fejleményeinek" fényében Ursula von der Leyen elnök úgy határozott, hogy az Európai Bizottság vezető köztisztviselői szinten képviselteti magát az uniós tanács informális ülésein. "A kollégium elnökségi látogatására nem kerül sor" – tette hozzá az EB szóvivője, Eric Mamer.

Arató László tudósít Brüsszelből.

2024. július 16. A lényeg (2024.07.16.) Arató László
01:25
00:00

A Klubrádió által megkérdezett külpolitikai szakértő szerint Moszkvának és Pekingnek is jó, ha az Európai Unió nem egységes, és belső vitákkal van elfoglalva, de az Európai Bizottságnak mindenképpen reagálnia kellett Orbán Viktor úgynevezett békemissziójára. Szent-Iványi István szerint a magyar elnökség egy jó lehetőséget teremthetett volna arra, hogy a magyar kormány javítsa a kapcsolatait a többi tagállammal, Orbán Viktor lépései viszont tovább rontották a helyzetet, amiért Magyarország most nagy árat fizet.

2024. július 16. A lényeg (2024.07.16.) Szent-Iványi István
01:08
00:00