„Zajlik
A lényeg

Maine államban is lehúzták Trump nevét az előválasztási listáról

29/12/2023 08:55

| Szerző: Klubrádió

Maine államban Colorado államhoz hasonlóan szintén zendülésben való részvétel miatt döntöttek a volt elnök kizárása mellett. A várakozások szerint ez az ügy is az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elé kerül.

Maine államban is lehúzták Donald Trump nevét az elnökjelöltségről döntő előválasztási listáról – írta a CNN.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Colorado államban az amerikai alkotmány felkelésről szóló záradékára hivatkozva alkalmatlannak nyilvánították Trumpot az elnöki pozíció betöltésére. Az állam legfelsőbb bírósága még a múlt héten döntött úgy, hogy kizárja a korábbi elnököt az újbóli indulásból, zendülés miatt, ezt azonban a szövetségi legfelsőbb bíróság elutasította.

Szerdán Michigan állam legfelsőbb bírósága – Colorado állam legfőbb jogi testületével ellentétes módon – úgy határozott, hogy nem zárja ki Donald Trumpot az indulásból az elnökválasztáson. A várakozások szerint ez az ügy is az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elé kerül – írja a hvg.hu.

Donald Trump választási indulásának megakadályozására több államban indítottak különböző szervezetek pereket, a többi között Texasban, Nevadában és Wisconsinban.

Az Egyesült Államokban Iowában, január 15-én kezdődik az előválasztások folyamata, amelynek során minden államban voksolnak a republikánus szavazók elnökjelöltjükről.