„Klubrádió
A lényeg

Másodfokú hőségriasztást adtak ki hétfőtől szerdáig

7/07/2023 14:41

| Szerző: Klubrádió

A másodfokú hőségriasztás azt jelenti, ha a meteorológiai előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi 25 Celsius-fokot.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2023. július 10-én, hétfőn 0 órától 2023. július 12-én szerda 24 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.

A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Mindenki ügyeljen az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra. Azt javasolják, hogy kerüljön a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat nem szabad a kocsiban hagyni a kocsiban.

Közölték: mostantól az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető lesz. A felhasználók már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az országban 30-37 Celsius-fok között alakulnak a napi maximum hőmérsékletek ezeken a napokon. 

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)