„Ki
A lényeg

Még a fideszesek kétharmadát is felpaprikázta a kegyelmi ügy

11/03/2024 08:33

| Szerző: Klubrádió

Viszont csak 12 százalékuk szerint tehető felelőssé Orbán Viktor.

A kegyelmi botrány a Fidesz szavazóinak 62 százalékát felháborította. Az ellenzékiek 97 százaléka tartja felháborítónak a kegyelmi döntést – írja a Népszava a Publicus kutatása nyomán.

Mint a felmérésből kiderül, még a kormánypártok szavazóinak 64 százaléka is egyetért Novák Katalin lemondásával (az ellenzékiek körében ez az arány 90 százalék). Arra a kérdésre, Novák Katalin saját döntése volt-e, hogy távozott a köztársasági elnöki pozícióból, a fideszesek 64 százaléka igennel felelt, szemben az ellenzékiek 21 százalékával.

Varga Judit és Novák Katalin
 
Varga Judit és Novák Katalin
Fotó: Robert Erdi
 

Az ellenzékiek 90 százaléka szerint Orbán Viktor tudott arról, hogy Novák Katalin kegyelmet adott K. Endrének, a kormánypárt híveinek csupán 23 százaléka vélekedik így, viszont elég magas, szintén 23 százalék a bizonytalanok aránya a körükben.

Arra a kérdésre, hogy vajon Orbán Viktor felelőssé tehető-e a kegyelmi botrányért, a Fidesz szavazónak 12 százaléka válaszolt igennel, szemben az ellenzékiek 86 százalékával. A kormánypártiakat leszámítva minden csoportban jelentős kisebbségben vannak azok, akik úgy gondolják, hogy la kegyelmi botrány lezártnak tekinthető