„Ki
A lényeg

Megerősítették a Milorad Dodik elleni vádakat

12/09/2023 08:33

| Szerző: Klubrádió

Nem vette figyelembe a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit Orbán szövetségese, noha erre a boszniai háborút lezáró békemegállapodás kötelezi.

Megerősítette a szarajevói bíróság hétfőn a bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség vádjait, amelyek szerint Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke nem hajlandó figyelembe venni Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség főképviselőjének a döntéseit – írja a 444.

A portál megjegyzi, hogy Bosznia-Hercegovina politikai és alkotmányos berendezkedését a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békemegállapodás határozza meg, melynek értelmében a nemzetközi közösség főképviselőjének joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni. A boszniai szerbek azonban már Schmidt 2021-es kinevezésekor is azt mondták, hogy nem fogadják el a kinevezését, mert azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagyta jóvá, ahogyan az az elődei esetében történt.

Az ügyészség augusztus 11-én emelt vádat Dodik ellen a büntető törvénykönyv azon pontja alapján, amely szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető az a hivatalos személy, aki nem tartja be, nem hajtja végre vagy akadályozza a nemzetközi közösség főképviselőjének a döntéseit, emellett pedig eltiltják a hivatali tevékenységeitől is.

Szijjártó Péter külgazdasági és küülügyminiszter akkor terjedelmes posztban állt ki Dodik mellett "hajtóvadászatot" emlegetve azokkal szemben, akik a "liberális mainstreamnek" ellenállnak.