„Klubrádió
A lényeg

Megkezdődik a 100 tonnányi rákkeltő vegyszer maradékának eltüntetése az egykori Budapesti Vegyiművek területéről az Illatos úton

26/04/2024 13:02

| Szerző: Klubrádió

Megkezdődik a 100 tonnányi rákkeltő, kiemelten káros, évtizedek óta betiltott vegyszer maradékának eltüntetése az egykori Budapesti Vegyiművek (BVM) területéről az Illatos úton – jelentette be a Greenpeace.

A környezetvédő szervezet közleményében felidézte, hogy az Illatos úti telephely ügye először 2015-ben került be a köztudatba. Ekkor a Greenpeace és Baranyi Krisztina munkája és az ezt követő társadalmi nyomás hatására kétezer tonnányi szétrohadt, veszélyes hulladékos hordót szállítottak el a Budapesti Vegyiművek volt területéről.

A területet bérlő cég, aminek a telephelyén van a pince, megállapodott az állami felszámolóval, hogy szakszerűen felszámolja a méreg lerakatot, és a költségeket leírhatja a bérleti díjból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BVM jogutódja viseli a kármentés költségét.

Illatos út - Elszállították a közvetlen veszélyt jelentő
 
Baranyi Krisztina
 
Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott sajtótájékoztatója után Baranyi Krisztinával, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselőjével beszélget a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén 2015. június 1-jén. Egy hónap alatt elszállították a közvetlen környezeti veszélyt jelentő 1005 hordót, vagyis mintegy 110 tonna hulladékot, ezzel lezárult a területrendezés első fázisa.
 Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd