„Klubrádió
A lényeg

Megszavazták: egyszerre tarthatják a parlamenti választást és a „genderügyi” népszavazást

9/11/2021 15:13

| Szerző: Klubrádió

A kormánypárti többség támogatásával, 134-49 arányban megszavazta az Országgyűlés a volt jobbikos és mihazánkos, rendre a Fidesszel együtt voksoló Volner János módosító javaslatát. Így a Fidesz összehangolhatja az országgyűlési választási kampányt a Pegasus-botrány kirobbanására gyorsan bedobott, inkább genderügyi politikai állásfoglalásokat, mint valódi kérdéseket tartalmazó népszavazással – írja a Telex.

A saját magáról elnevezett Volner Párt képviselője októberben nyújtotta be módosító javaslatát, amely a költségcsökkentés jegyében kezdeményezte a választási törvény voksolások tömbösítését tiltó pontjának eltörlését. Hasonló tartalmú módosító javaslatot nyújtott be még szeptemberben Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, aki a népszavazásokról szóló törvényből törölné azt a passzust, amely szerint nem tűzhető ki országos népszavazás az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választást megelőző és követő 41 napon belüli időpontra. Az előzetes várakozásokat igazolva a parlament egyhangúan elfogadta az ellenzéki képviselő indítványát – ismertette a Telex.

Viszont Volner János javaslatának jelentősége a további részletekben rejlik – hívták fel a figyelmet. Ugyanis a Fidesszel alkotmánymódosításban és a pártok országos listaállításában is együttműködő képviselő által beterjesztett, és kedden elfogadott módosítók előírják, hogy

  • nem lehet aláírásokat gyűjteni a tulajdonos előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül közforgalom előtt nyitott, de magánterületen;
  • míg eddig egy szavazólapon csak egy népszavazási kérdés szerepelhetett, mostantól egy népszavazási kezdeményezőtől az összes kérdés felkerülhet egy lapra (a szavazatok érvényességét azonban továbbra is kérdésenként kell vizsgálni);
  • az egyszerre tartott választás-népszavazásokkal (melyeket a szöveg „közös eljárás”-nak nevez) kapcsolatos kifogások esetében 5-ről 3 napra csökken a jogorvoslat benyújtására szolgáló idő;
  • ugyanígy az alkotmányjogi panasz benyújtására és az Alkotmánybíróság döntéseire rendelkezésre álló határidő is 5 napról 3 napra csökken;
  • jogorvoslati kérelem esetén az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság nemcsak az egyéni választókerületi kérdésekben fog dönteni, hanem „minden olyan jogsértés miatti kifogásról, amely csak az egyéni választókerület területén fejti ki hatását”.

A módosító indítvány jelentőségét szakértők abban látják, hogy segítségével a Fidesz összehangolhatja az országgyűlési választási kampányt a Pegasus-botrány kirobbanására gyorsan bedobott, inkább genderügyi politikai állásfoglalásokat, mint valódi kérdéseket tartalmazó népszavazással. Amelynek kérdései a következők:

  1. Támogatja-e Ön, hogy köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemi átalakító kezelések? (Ezt a kérdést viszont a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és mások beadványára megsemmisítette a Kúria.)
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  5. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Az aláírásgyűjtés feltételeinek szigorítása ráadásul akadályt gördíthet a Karácsony Gergely kormánnyal párhuzamosan benyújtott népszavazási kérdéseit támogató aláírások megszerzésének útjába. A főpolgármester öt kérdéséből kettő ment át a Nemzeti Választási Bizottságon, azonban az álláskeresési járadék folyósításának 270 napra kiterjesztéséről, illetve a Budapestre tervezett, kínai hitelből, kínai kivitelezővel felépíttetett Fudan Egyetemre fordított magyar költségvetési támogatás megvonásáról szóló kérdések szentesítése újabb nehézségekbe ütközött. Ugyanis szeptemberben mindkét népszavazási kérdést megtámadták a Kúrián – a Fudanról szóló kérdést mások mellett a Volner Párt is.

(forrás: Telex, címlapi kép: Pixabay)