„Zajlik
A lényeg

Megszavazták, indulhat Joe Biden alkotmányjogi felelősségre vonása

14/12/2023 08:23

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai képviselőház 221-212-es többséggel szavazta meg, hogy Joe Biden amerikai elnökkel szemben alkotmányjogi felelősségre vonási eljárás, azaz impeachment induljon - írja a BBC.

A republikánus képviselők azzal vádolják Joe Biden elnököt, hogy politikai befolyását felhasználva segítette zűrös ügyeiről ismert fia, Hunter Biden üzleteit. Többek között azt állítják, hogy Joe Biden beszélt fia érdekében annak üzleti partnereivel,  emellett azzal is érvelnek, hogy a Biden család, és üzlettársaik több mint 24 millió dollárt kaptak külföldi forrásoktól Kínából, Kazahsztánból, Romániából, Oroszországból és Ukrajnából 2014 és 2019 között.

 
Joe Biden.
Forrás: Flickr.com
 

Egy impeachment vizsgálat komoly fejfájást okozhat Bidennek a választási év kellős közepén, bár az valószínűtlen, hogy az eljárás végén ténylegesen felelősségre vonják függetlenül attól, milyen eredményre jut a vizsgálat. Még ha a képviselőház erről dönt is, a demokraták által irányított szenátus minden bizonnyal felmentené a regnáló elnököt. (A 444 nyomán)