„Ki
A lényeg

Megszegte az állam a megállapodást stadionügyben

13/06/2023 10:51

| Szerző: Klubrádió

Hiába állapodott meg arról, hogy az atlétikai stadion jóváhagyásáért 50 milliárdot adnak budapesti egészségügyi fejlesztésekre, ennek felét sem kapta meg a kormánytól a főváros.

A felét sem kapta meg Budapest annak a pénznek, ami a megállapodásuk szerint egészségügyi fejlesztésekre járna neki a kormánytól cserébe azért, hogy nem feküdt keresztbe az atlétikai stadionnak – írja a Népszava.

A lap szerint a jövő évi költségvetés tervezetében csak 8,7 milliárd forintot szánnak az Egészséges Budapest Programra – ennek időarányosan 10 milliárdnak kellene lennie – ráadásul várhatóan ezt a pénzt sem a fővárosi vagy a kerületi, hanem a Budapesten taláálható állami intézményekre költik el – mondta a lapnak k Havasi Gábor, a fővárosi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka.

A lap emlékeztet, hogy a korábban még stadionstopról beszélő Karácsony Gergely főpolgármester végül megállapodott a kormánnyal, hogy az egészségügyi fejlesztésekre ígért 50 milliárdért, illetve a Diákvárosért cserébe nem fekszik keresztve a fejlesztéseknek, ám a kormány többszörösen is megszegte ezt a megállapodást: a Diákváros helyett jött a Fudan Egyetem felépítésének (azóta takarékra tett) terve, és elapadt az egészségügyi beruházások forrása. Utóbbit az atlétikai vébé megvétózásának belengetésével sikerült részben megnyitni, de a főváros és a kerületek utoljára 2021-ben kapták meg az ígért extra fejlesztési pénzt.