„Klubrádió
A lényeg

Mészáros Lőrinc cége felfüggesztette a vasútépítést a Szeged-Röszke vonalon

4/07/2023 15:26

| Szerző: Klubrádió

Június 30-tól határozatlan időre felfüggesztette a V-Híd a Szeged–Röszke vasútvonal felújítási munkálatait – értesült a Szabad Európa. Mészáros Lőrinc cége kivitelező fővállalkozóként vesz részt a felújításban.

A portál értesülései szerint minden alvállalkozójuknak levelet küldtek, amelyben azt írják: „A kivitelezés során felmerült műszaki és technikai problémák” miatt kell abbahagyni a munkát. Az alvállalkozókat a levélben arra utasították, hogy tegyék meg július 3-án 24.00 óráig „a szükséges állagmegóvó, vagyonvédelmi, valamint balesetvédelmi és biztonságtechnikai intézkedéseket”​, ezt követően információink szerint teljesen levonulnak a munkaterületről.

A V-Híd és a MÁV még nem reagált a hírre, de a Szabad Európa felhívta a figyelmet arra, hogy ha ezúttal is a munka minőségével adódott gond, a lépés nyomásgyakorlás is lehet, hiszen a vasúttársaságnak a vonal korszerűsítése nagyon fontos, kerülőutat kínálna majd a Budapest-Belgrád korszerűsítés miatt szükséges vágányzár idejére.

2021 októbere óta tart a Szeged–Röszke vasútvonal felújítása, a korszerűsítés után elvileg jelentősen csökkenne a menetidő, a mostani 60 helyett 80–120 kilométeres óránkénti sebességgel is haladhatnak majd a vonatok.

Mészáros Lőrinc vasúti beruházásaival már volt gond, Felcsút korábbi polgármesterének egy másik cége, az R-KORD Kft kivitelezésében zajló GSM-R nevű vasúti fejlesztés során is akadtak komoly bírálatok a MÁV részéről a munka minőségét illetően. Ebben a beruházásban a Szabad Európa szerint az alvállalkozók egy jelentős csoportját sem fizette ki rendben az R-KORD.