„Ki
A lényeg

Mészáros és Garancsi 5,3 milliárdért építhet zászlórudat és alakíthatja ki annak helyét a Citadellán

5/01/2022 15:51

| Szerző: Klubrádió

A Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft. még jól is járt ezzel a kedvező ajánlattal, mert eredetileg 5,8 miliárdra tervezték a projekt összköltségét, ám a nyílt eljárásban zajlott közbeszerzésen induló egyetlen jelentkező (a ZÁÉV-Market páros) félmilliárddal olcsóbban vállalta el a munkát. A kialkudott összegben benne van a fejlesztési terület előkészítő feltárása és az erőd falainak megtisztítása is.

A Hvg.hu szúrta ki a szerdai uniós közbeszerzési értesítőben lejött hirdetményt, ami szerint december 22-én újabb megrendelést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Garancsi István köreihez tartozó Market Építő Zrt.

Az ajánlatkérő Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft. kiírása szerint a munka több elemből áll:
–  egy 35 méter magas zászlótartó rúd legyártása, amin lobog majd a 6x12 méteres nemzeti zászló, amit egy motoros szerkezet (szintén a feladat része) húz fel a helyére,
– a rúd egy dolomit sziklára épített ágyazatra rögzített vasbeton tömbön áll majd, ezt is meg kell építeni, illetve
– a zászlórúd tervezett területét is fel kell tárni legfeljebb a megtalált sziklafelszínig, sziklabontásra nem lesz szükség – írja a lap.

A megújuló Citadella látványterveBudapest, 2021. április 22. A Várkapitányság által 2021. április 22-én közzétett képen a megújuló Citadella látványterve látható. A tervek szerint a zöldfelület a másfélszeresére, 20000 négyzetméterre nő a felújítás után a Citadellán. Az erődfalon belül egy új, több mint 6000 négyzetméteres közpark lesz. Tó, kávézó és egy 35 méter magas magyar zászló is várja majd a látogatókat. Több helyen új átjárók nyílnak, így az erőd nyitottabb, szabadabb és természetközelibb lesz. Létrejönnek új kilátóteraszok is, ahonnan élvezni lehet majd az egyedülálló panorámát. Az ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítás készül. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd most megkezdett megújítása 2023-ig tart. MTI/Várkapitányság
 

A teljes projektnek másfél éven belül kell elkészülnie, de a rúdon már március 15-én loboghat a nemzeti zászló.

Mindez nettó 5.332.061.322 forintba kerül.

Frissítés: A cikk megjelenés után a Várkapitányság Kommunikációs Iroda azt közölte, a Citadella megújításának mostani szakaszában a fejlesztési terület előkészítő feltárása, az erőd falainak rekonstrukciója és egy zászlórúd építése valósul meg mintegy 5,3 Mrd Ft értékben, amely összegből a zászlórúd építésének költsége mindösszesen 2 százalékot tesz ki.

A közel 10 ezer négyzetméternyi falfelület rekonstrukciója a felületek letisztításával, a kalcit és gipsz kicsapódások eltávolításával és a gyenge, mállott részek leszedésével történik meg. A falrekonstrukció során a szakemberek újjáépítik a vörös mészkő fedlapokat is – írták.

E szerint, ha csak magát a zászlórudat vesszük, annak minden kelléke, majdan hozzátartozó eleme nélkül, akkor a 35 méteres szál 106 millió forintba fog kerülni.