„Köszönjük,
A lényeg

Míg Orbán Zelenszkijhez látogatott, Szijjártó felhívta Lavrovot

2/07/2024 20:20

| Szerző: Klubrádió

Az orosz külügy közlése szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a magyar fél kezdeményezésére telefonbeszélgetést folytatott Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével, Szijjártó Péterrel. Elhangzott, hogy a két ország kapcsolata "a nemzetközi helyzet ellenére folyamatosan fejlődik".

Az Európai Tanács vezetését átvevő Magyarország miniszterelnöke Kijevbe látogatott, ahol megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Eközben viszont Orbán külügyminisztere, Szijjártó Péter – aki egyébként gyakori vendég Oroszországban – Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel beszélgetett telefonon az orosz külügyminisztérium szerint.

Közleményükben azt írták: „A felek méltatták az orosz–magyar politikai párbeszéd színvonalát. Hangsúlyozták, hogy a kétoldalú kapcsolat a rendkívül nehéz nemzetközi helyzet ellenére folyamatosan fejlődik az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök jegyében.”

„A felek véleményt cseréltek a nemzetközi napirend aktuális kérdéseiről. Az ukrán válság megvitatása során a két miniszter megállapította, hogy Kijevnek feltétel nélkül biztosítania kell az országban élő valamennyi nemzeti kisebbség jogait” – tették hozzá.

Több mint két hete Szijjártó Péter azt mondta, ha a Nyugat üzenne valamit, ő szívesen elviszi Moszkvába.

(via telex.hu444.hu)